DANAS JE 23. GODINE OD SMRTI SPOMENKA GOSTIĆA: Hrabri dečak i vojnik poginuo braneći svoje selo
Foto: Printscreen Youtube

Tragična godišnjica

DANAS JE 23. GODINE OD SMRTI SPOMENKA GOSTIĆA: Hrabri dečak i vojnik poginuo braneći svoje selo

Bosna i Hercegovina -
Spomenko Gostić bio je najmlađi borac Vojske Republike Srpske koji je se sa samo 14 godina pridružio ratu a odlikovan je i Medaljom zasluga za narod.

Spomenko je rođen je 15. avgusta 1978. u Doboju, a zbog izbijanja rata u BiH nije stigao da završi ni osnovnu školu. Vrlo mlad je ostao bez oca a 1992, početkom rata, živeo je sa majkom Milenom u selu Jovići kod Maglaja.

Na početku rata, umrla mu je i majka, pa je ostao da živi sa bakom koja je septembra 1992. godine poginula u granatiranju sela od strane muslimanskih snaga.

Dečak se posle toga prijavio u Vojsku Republike Srpske gde je imao zaduženje da bude kurir a potom je razvozio hranu borcima na prvim linijama fronta.

Jednom prilikom je sa konjskom zapregom upao u minsko polje, nakon čega je bio lakše ranjen a kasnije je preživeo još jedno ranjavanje.

U napadu muslimanskih snaga na Ozren narod se povukao iz Jovića, ali je dečak sa nekoliko vojnika ostao da brani selo. U martu 1993, tokom granatiranja srpske vojske dečak je teško ranjen da bi 20. marta preminuo i sahranjen je sa stradalim saborcima na seoskom groblju.

Nakon završetka njegovo selo je pripalo Federaciji Bosne i Hercegovine, a selo Bočinja, nadomak Jovića ubrzo je postalo duhovno i političko uporište vehabija.

Njegovi bivši saborci traže izmeštanje posmrtnih ostataka Spomenka Gostića na teritoriju Republike Srpske a u nekim gradovima pokrenute su inicijative za imenovanje ulica po Spomenku Gostiću.

Godine 2014. godine, na godišnjicu njegove smrti, u Doboju ispred crkve otkriven mu je spomenik.

(E.P.K)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track