(FOTO) RADONČIĆU UKINUT PRITVOR: Zbog lošeg iskustva ovog puta neću da dajem izjave!
Foto: Printscreen Avaz.ba/B. Nižić

USVOJENA ŽALBA

(FOTO) RADONČIĆU UKINUT PRITVOR: Zbog lošeg iskustva ovog puta neću da dajem izjave!

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO - Sud BiH ukinuo je pritvor Fahrudinu Radončiću, lideru SBB BiH, potvrdio je Asim Crnalić, njegov advokat

Na taj način prihvaćen je predlog odbrane da se Radončić brani s slobode. On je u pritvoru proveo dva i po meseca, a određene su mu mere zabrane. Fahrudin Radončić je, podsećamo, uhapšen 25. januara. Nakon što je prekršio mere zabrane, 4. marta određen mu je pritvor.

"Drago mi je da sam izašao iz pritvora. S obzirom na loša iskustva, ovoga puta neću davati nikakve izjave. To će uraditi moj advokatski tim", rekao je Radončić.

Asim Crnalić je potom pojasnio šta u ovom slučaju podrazumevaju mere zabrane i objasnio da ovoga puta nije određen kućni pritvor.

"Napuštanje boravišta - Kantona Sarajevo, zabrana sastajanja sa svedocima i zabrana putovanja s tim da su mere kontrole ovaj put blaže. Svakih sedam dana treba da se javi policijskoj upravi. Uz dozvolu Suda, može napustiti i Kanton. On će moći da radi svoj posao jer je on praktično slobodan čovek. Sasvim je sveedno da li će boraviti u tornju ili na porodičnom imanju", kazao je Crnalić.

Protiv Radončića, ali i stranačkih kolega Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman, i bivšeg radnika Američke amabasade Zijada Hadžijahića 15. februara je potvrđena optužnica po svim tačkama.

Oni su svojim delovanjem, prema navodima Tužilaštva BiH, međusobnim dogovaranjem i međusobno povezanim radnjama, u vremenskom periodu od 14.12.2015. do 12. 1. 2016, počinili krivična dela udruživanje radi činjenja krivičnih dela, ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Suđenje u ovom predmetu je počelo 30. marta, nastavljeno 13. aprila, a prvi svedoci Tužilaštva BiH bili su advokatica Vasvija Vidović i novinarka urednica u Dnevnom avazu Indira Ćatić. Nastavak suđenja u ovom predmetu zakazano je za 27. aprila. Svedoci optužbe su tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, glavna kantonalna tužiteljica Dalida Burzić, te Himzo Selimović.

(avaz.ba/depo.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track