SVETSKI MEDIJI: Ferhadija se uzdigla iz pepela
Foto: Beta

Obnovljena muslimanska bogomolja

SVETSKI MEDIJI: Ferhadija se uzdigla iz pepela

Bosna i Hercegovina -

U Banjaluci je danas u prisustvu brojnih zvaničnika i vernika svečano otvorena Ferhat-pašina džamija, poznatija kao Ferhadija, a vest o otvaranju preneli su neki od najuglednijih svetskih medija.

Gardijan navodi da se Ferhadija uzdigla iz pepela 23 godine pošto je srušena. Rekonstrukcija džamije je trajala devet godina, a korišteno je kamenje iz porušene džamije.

BBC piše da je otvaranju Ferhadije prisustvovalo više hiljada ljudi i da su mere obezbjeđenja bile na visokom nivou. Dodaju da je Ferhadija bila remek-delo osmanske arhitekture.

"Srpski zvaničnici su danas istakli da otvaranje džamije svedoči njihovoj posvećenosti ka etničkoj toleranciji", ističe se u tekstu BBC.

Foto: Beta
Foto: Beta

Američki ABC navodi da je Ferhadija bila jedna od 16 džamija u Banjaluci koje su porušene tokom rata. Podsećaju na incidente iz 2001. godine prilikom postavljanja kamena temeljca za obnovu Ferhadije.

"Tada je poginula jedna, a povređeno je više osoba. NATO snage su helikopterima evakuisale strane ambasadore", podseća ABC.Rojters ističe da je u Banjaluci otvorena istorijska džamija, što je korak ka pomirenju naroda u BiH.

(Klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track