DELIĆ ISTORIJE: Američka kompanija fotografijom iz Bileće podseća na čuvenu singericu
Foto: Facebook

Proizvod koji je obeležio jedno vreme

DELIĆ ISTORIJE: Američka kompanija fotografijom iz Bileće podseća na čuvenu singericu

Bosna i Hercegovina -

Poznata američka šivaća kompanija "Singer" na svom fejsbuk profilu, kao podsetnik na svoju istoriju, podelila je samo jednu crno-bijelu fotografiju i to iz Bileće.

"Doza istorije: Prva Singerova škola šivenja oko 1926. godine u malom gradu Bileći, bivša Kraljevina Jugoslavija. Kursevi šivenja nuđeni su besplatno i ovo je prvih 20 mašina koje su uvezene iz Sjedinjenih Američkih Država", napisali su iz ove kompanije uz fotografiju.

Na dnu fotografije ćirilicom je napisano: "Besplatan tečaj umjetnog veziva na singer šivaćim strojevima. Bileća, 2.11. 1926."

Za sada, nisu identifikovani ljudi sa fotografije, a nepoznat je i njen autor, kao i način na koji je dospela do administratora fejsbuk stranice kompanije „Singer“.

"Singerove šivaće mašine popularno zvane singerice bile su prvi masovno prodavan industrijski proizvod na prostoru bivše Jugoslavije između dva rata, jer je postao gotovo obavezni deo miraza bolje stojeće udavače“, zapisano je u Vikipedijinom članku o ovoj kompaniji.

"Singer" je imao svoje luksuzne prodajne salone u gotovo svakom većem gradu bivše Jugoslavije, i to gotovo po pravilu u najstrožem centru. Njihov salon u Zagrebu bio je na Trgu Bana Jelačića 13, u zgradi tadašnje Jugoslavenske banke, izgrađene 1926. po projektu arhitekta Ignjata Fišera.Prvi prototip "singerice" napravio je Isak Merit Singer, glumac, inovator i preduzetnik iz Pitstovna, država Njujork. Njemu je, sasvim slučajno, 1850. godine u Bostonu stigla na popravku šivaća mašina „Lerou end Blodžet“. Rastavljajući njen komplikovani mehanizam, Singer je shvatio da bi šivaća mašina bila puno pouzdanija i manje kvarljiva ako bi se čunak kretao po ravnoj liniji (gore-dole) nego kružno, s ravnom umesto zakrivljenom iglom.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

On je zapravo promenio logiku, umesto da igla prati tkaninu, kod njegove mašine igla je jednostavno išla gore-dole, a tkaninu je trebalo pomicati u smeru šava. Singer je odlučio da uloži vreme i novac u proizvodnju nove mašine, a nakon 11 dana i 40 dolara potrošenih na izradu prototipa, rodila se prva singer šivaća mašina.

Tako je Isak Singer 1851. godine, zajedno sa njujorškim advokatom Edvardom Klarkom, osnovao kompaniju pod imenom „I. M. Singer & Co“. U samo dve godine, „Singer“ je postala vodeća američka fabrika za proizvodnju i prodaju šivaćih mašina. Kompanija je 1853. godine promenila ime u “Singer Manufacturing Company“ i otvorila proizvodni pogon u Njujorku. Prve njujorkške šivaće mašine prodavane su po ceni od 100 dolara, što je bilo pravo bogatstvo. Uprkos visokim cenama, prodavane su dobro, jer su ih prodavali na otplatu. Kupci su ih mogli otplaćivati svojim radom na mašinama koje su dobili – odmah.

Današnje sedište kompanije "Singer" nalazi se u Tenesiju.

(Moja Hercegovina.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja