PROTESTI U BANJALUCI: Oba mitinga završena bez incidenata, građani se razišli kućama
Foto: Tanjug Oksana Toskić

2.000 policajaca čuva red na ulicama glavnog grada Srpske

PROTESTI U BANJALUCI: Oba mitinga završena bez incidenata, građani se razišli kućama

Bosna i Hercegovina -

BANJALUKA - U centru Banjaluke danas su održana dva skupa - jedan u 12, a drugi u 13 sati - protesti koje su organizovali predstavnici opozicionih partija, kao i miting na čijem čelu je bio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sa koalicionim partnerima.

1 / 13 Foto: Anadolija

Uprkos tome što je srpski patrijarh Irinej apelovao na obe strane da odustanu od izlaska na ulicu i da rešenje problema nađu u razgovorima, lideri opozicije na to nisu pristali, poručujući da bi to značilo odricanje od osnovnih ljudskih prava na slobodno mišljenje i javno okupljanje.

14.18 - Opozicija je završila protest pozvavši prisutne da povedu kolonu prema Malti, u suprotnom smeru od Trga Krajine, kako bi "okrenuli leđa Dodiku" i njegovim partnerima. Lideri Saveza za promene su poručili građanima da se u miru raziđu i krenu ka autobusima.

Pripadnici obezbeđenja na skupu opozicije, njih oko 200, napravili su kordon kako bi sprečili prolazak nezadovoljnih prema Trgu Krajine. Na taj način je pripremljena trasa prema Malti, u smeru suprotnom od zgrade Vlade RS, gde će se kretati demonstranti po završetku skupa.

14.10 - Prilikom obraćanja Mladena Bosića, lidera SDS, okupljeni su uzvikivali: "Mile, lopove!".

Mladen Bosić, Foto: Anadolija
Mladen Bosić, Foto: Anadolija

14.05 - "Mi smo danas počeli oslobađanje Republike Srpske od kriminala, zaduživanja, lopovske vlasti- zato što ste vi to odlučili", rekao je predsednik PDP-a Branislav Borenović i uzviknuo: "Dole Vlada. Milorade, ti si svoje otpevao", što su okupljeni podržali burnim aplauzom.

14.02 - "Ko vlada strahom, ode u najvećem strahu i to je sudbina sadašnje vlasti", rekao je predsednik NDP-a Dragan Čavić. "Sve su učinili da zabrane ovaj skup, jer strahuju od vas. Onima koji se bahate u svojim milionima, poručujemo - izdajemo vaše lopovluke", poručio je Čavić.

13.55 - Ćerka Radovana Karadžića, Sonja Karadžić Jovićević obratila se prisutnima na mitingu opozicije.

Sonja Karadžić, Foto: Anadolija
Sonja Karadžić, Foto: Anadolija

"Ne donosim vam lažna pisma iz Haga, već bratski pozdrav i očinski savet - do jutros se niste imali čega stideti, nemojte uraditi ništa zbog čega bi se stideli sutra", rekla je kćerka nekadašnjeg predsednika Srpske Radovana Karadžića.

"Mi imamo za šta da se borimo, samo nam, narode, daj šansu da možemo da pomognemo svima", rekla je Karadžićeva.

Sonja Karadžić, Foto: Printscreen
Sonja Karadžić, Foto: Printscreen

13.49 - "Hvala vam što se došli, jer naša borba ne bi ništa značila, ovo je borba protiv diktature. Straha više nema , oni nisu računali na ovoliki broj građana. Ovo je pobeda demokratije", rekao je sprski član Predsedništva Mladen Ivanić.

Mladen Ivanić, Foto: Printscreen
Mladen Ivanić, Foto: Printscreen

"Republika Srpska je sigurna i borićemo se za nju, ali ću se boriti i protiv nepravde", rekao je Ivanić.

13.40 - Narod se razilazi sa Trga Krajine

13.27- Gotovo istovremeno, sa mitinga opozicije poručuju "Gotov je".

Foto: Tanjug/Oksana Toskić
Foto: Tanjug/Oksana Toskić

13.13 - Počelo obraćanje predsednika Republike Srpske Milorada Dodika. "Srpski narod ima dve države - Republiku Srpsku i Srbiju", rekao je na mitingu vlasti Dodik.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"Proklet bio onaj koji danas napravi bilo šta", rekao je Dodik naglasivši da je današnji dan dokaz da na kilometar i po mogu da se održe dva mitinga bez sukoba i da nikom ništa ne fali. Odmah potom on je pozvao pristalice da pošalju poruke ljubavi svima posle čega su zajedno klicali: "Srbija! Srbija!". Dodik je u svom govoru opisao jedan susret sa Mladenom Bosićem, liderom opozicije, koji ga je jednom prilikom pitao:"Šta kažu stranci?", na šta mu je Dodik odgovorio: "J...li te stranci".

Dodik je potom pozvao okupljene da se po završetku mitinga ravno upute ka autobusima i svojim kućama i da nikom ne padne na pamet da se okrene ka onoj strani na kojoj je park i da danas radoznalosti nema mesta.

Svoje obraćanje završio je povikom "Ko peva, zlo ne misli" i pozvao pristalice da zajedno otpevaju pesmu "Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine", posle čega je trgom odjeknuo hit Mitra Mirića.

13.09 - Opozicija optužuje vlast da je privatizovala institucije Republike Srpske. "Danas krećemo u oslobađanje Srpske", čulo se na skupu opozicije.

13.05 - Na mitingu vlasti, među zvaničnicima RS-a, prisutan je i sin Ratka Mladića, Darko Mladić. Istakao je da se obraća i onima koji su danas prisutni u banjalučkom parku, misleći na opozicione pristalice, navodeći da se mora očuvati mir te da je došao trenutak da se „brani RS“.

Darko Mladić (u sredini) obratio se prisutnima, Foto: Anadolija
Darko Mladić (u sredini) obratio se prisutnima, Foto: Anadolija

"Svi koji su danas došli ovde i oni koji nas sa zebnjom prate mogu da budu spokojni, jer je sačuvana sloboda i mir i da neće udariti brat na brata", rekao je Mladić navodeći se ne smeju dozvoliti podele među Srbima.

MLADIĆ VS KARADŽIĆ: Evo ko je za koga, potomci osnivača Srpske na dva mitinga u Banjaluci

13.02 - Na protestu opozicije nalazi se i ćerka Radovana Karadžića, Sonja Karadžić Jovićević.

Sonja Karadžić, Foto: Tanjug/Oksana Toskić
Sonja Karadžić, Foto: Tanjug/Oksana Toskić

13.00 - Na protestu opozicije čuju se poruke protiv Milorada Dodika.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić
Foto: Tanjug/Oksana Toskić

12.50 - Dok skup vladajuće koalicije traje, u parku "Mladen Stojanović" još nije počeo protest opozicije pod motoom "Oslobodimo Srpsku"

12.45 - Na današnjim skupovima u Banjaluci mogu se videti brojni transparenti na obe strane, poput "Milorad Dodik čuva RS", ili "Nije birač vaš otirač" .

(FOTO) VIDITE LI ISTO ŠTO I MI: Čiča Draža na protestu u Banjaluci?!

12.40 - Na mitingu opozicije čuju se pesme Beogradskog sindikata i SARS-a poput "Sistem te laže" i "Perspektiva". Takođe, ističu se i slike ruskog predsednika Vladimira Putina.

12.30 - Počeo i miting opozicije.

Uz zvuke "Marš na Drinu“ lideri Saveza za promene izašli na binu.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić
Foto: Tanjug/Oksana Toskić

12.30 - Prestala jaka kiša u Banjaluci.

12.25 - Predsednik RS Milorad Dodik pozdravio je svoje pristalice na Trgu pesmom, posle koje se prekrstio...

Dodik se posle otpevane pesme prekrstio, Foto: Printscreen
Dodik se posle otpevane pesme prekrstio, Foto: Printscreen

...a oni su mu odgovorili ovacijama: "Mile, Mile!"

12.22 - Policija zabranila šetnju opozicije, oni ne odustaju. Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske nije dopustilo predstavnicima opozicije, odnosno Saveza za promene, protestnu šetnju zbog mogućeg kontakta sa učesnicima mitinga podršške vlastima na Trgu Krajina. Opozicija, međutim, ne odustaje i o tome će kažu odlučiti posle mitinga.

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić je nakon razgovora sa ministrom policije Draganom Lukačem novinarima rekao da su protest I šetnja demokratsko pravo. "Ni na pamet nam nije padalo da prizivamo bilo kakve sukobe, niti kontakt sa učesnicima kontramitinga”, rekao je Ivanić. Istakao je da očekuje da će skupovi proteći u najboljem redu i da neće biti nereda. U slučaju da protestna šetnja krene, MUP Srpske upozorava da će sva odgovornost za eventualne nerede biti na opoziciji.

12.21- Počela kiša u Banjaluci.

12.20 - Na protest opozicije pristiže sve više ljudi, čuje se muzika. Na protest Saveza za promene u parku "Mladen Stojanović“ još pristižu pristalice, tako da se još niko od govornika nije obratio prisutnima.

Foto Tanjug Oksana Toskić
Foto Tanjug Oksana Toskić

12.00 - Prema saznanjima, Dodik će se svojim pristalicama oko 13.50 sati na Trgu Krajine. Intoniranjem himne "Moja Republika" počeo je miting vladajuće koalicije

12.00 - U parku Mladen Stojanović počinje miting pod nazivom "Oslobodimo Srpsku".

11.55 - Vučić: Nadam se da će protest i kontramiting u Banjaluci proteći mirno. Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se nada da će protest opozicije i kontramiting vladajuće koalicije koji se danas održavaju u Banjaluci proteći mirno.

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

"To je ispit za nas ljude, da li možemo da pokažemo demokratsko lice, uradili smo sve što možemo ne mešajući se u to, a sve smo zamolili za mir. Ja mislim da svaki Srbin danas navija da sve to prođe mirno", kazao je Vučić novinarima u Valjevu nakon posete vojnoj fabrici "Krušik".

11.50 - Ivanić nagovestio da može doći do šetnje. Savez za promene i dalje insistira na protestnoj šetnji, rečeno je nakon sastanka s Draganom Lukačem. Mladen Ivanić je nagovestio da bi do protestne šetnje ipak moglo da dođe, ne želeći da otkrije smer.

11.45 - Neverovatna gužva na ulazu u Banjaluku. Policija usmerava saobraćaj. Kolona duga nekoliko kilometara, u kojoj je više od 50 autobusa.

11.42 - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik stigao na Trg Krajine, zajedno sa predsednicom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović i funcionerom SNSD-a Nebojšom Radmanovićem, gde će biti održan miting "Srcem za Srpsku". "Svima želim uspešnu i stabilnu Republiku Srpsku, da vlada stabilnost i mir, da se uvažavamo i da političke razlike rešavamo u institucijama gde im je i mesto", kazao je Dodik.

11.17 - Grmi muzika sa obe bine, očekuje se dolazak lidera. Centalni banjalučki Trg Krajina, gde će biti protest pod nazivom "Srcem za Srpsku, stop izdaji", i park "Mladen Stojanović", gde će se okupiti pristalice opozicije na protestu pod nazivom "Oslobodimo Srpsku", gotovo su već popunjeni građanima koji su stigli iz svih delova Republike Srpske. Ta dva mesta deli nešto više od 1. 500 metara, a deli ih policijski kordon.

Na ulicama Banjaluke primetan je veliki broj pripadnika policije kako sa opremom za razbijanje demonstracija tako i u civilu. Svi ugostiteljski objekti će danas do 20 sati biti zatvoreni u centru Banjaluke ne samo zbog zabrane točenja alkohola već i, kako su objasnili predstavnici Komunalne policije, zbog zabrane okupljanja.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić
Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Dolazak predsednika Republike Srpske Milorada Dodika na Trg Krajina očekuje se oko 11 sati. Pojačane bezbednosne snage od ranog jutra su na banjalučkim ulicama. Kako je najavljeno, skupove će obezbeđivati čak 2.000 pripadnika policije.

Jake policijske snage su iI na svim prilazima gradu i kontrolišu vozila u nameri da onemoguće eventualni ulazak ekstremističkih grupa, koje bi mogle da izazovu nerede. Građani oba skupa "legitimišu" se zastavama RS s natpisima gradova iz kojih su došli. Sa obe bine se čuje glasna muzika.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

11.26 - Zavetnici zaustavljeni na granici. Granična policija Bosne i Hercegovine danas je sprečila grupu "Zavetnika" iz Srbije da udju u Bosnu i Hercegovinu na graničnom prelazu Rača i odu u Banjaluku na miting vladajuće koalicije, saznaje Beta iz izvora u Graničnoj policiji BiH.

Isti izvor je naveo da je granična policija Srbije pustila "Zavetnike" da predju granicu. U grupi, koja je danas oko deset časova pokušala da udje u Bosnu i Hercegovinu, bilo je oko pedesetak pripadnika "Zavetnika", koji su prethodnih dana otvoreno podržavali predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i održavanje kontramitinga vladajuće koalicije.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

11.02 - Partija demokratskog progresa negirala je tvrdnje da se aktivisti PDP optužuju za pokušaj unošenja letvi u autobus koji je krenuo iz Bijeljine na protest u Banjaluku.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

10.52 - Na Trg Krajine u Banjaluci pristižu učesnici mitinga "Srcem za Srpsku".

10.24 - Jake policijske snage na ulazima u grad kontrolišu sve autobuse koji dovoze demonstrante, posle čega pod policijskom pratnjom nastavljaju prema gradu. Policija redovno kontroliše i autobuse sa prigradskih linija.

Takođe, između zgrade Vlade RS i parka Mladen Stojanović pripremljen je dvostruki red ograde u čijoj blizini se nalazi i jedinica sa oko 40 policajaca u punoj opremi.

10.00 - Zaplenjena 41 letva u autobudu za BL. Policajci Centra javne bezbednosti (CJB) Bijeljina jutros su sprečili V. M. da u autobus koji je aktiviste PDP-a trebalo da preveze u Banjaluku na proteste, unese 41 letvu dužine 80 centimetara, saopšteno je iz MUP-a RS-a. V.M. je prilikom unošenja letvi u autobus policijskom službeniku rekla da ih nosi "za fajt", kažu u MUP-u.

08.56 - Situacija skoro vanredna, sve zatvoreno. U Banjaluci, gde će u podne biti održani protest opozicije "Oslobodimo Srpsku" i miting vlasti "Srcem za Srpsku.Stop izdaji", situacija je gotovo vanredna, sve ulice u centru grada i svi ugostiteljski objekti su zatvoreni.

I vlast i opozicija uvereni su da će skupovi proteći mirno. Pristalice opozicije biće u banjalučkom parku "Mladen Stojanović", a vlasti na Trgu Krajine. Kilometar i po udaljeni jedni od drugih biće sprečeni da se sastanu. Prema poslednjim izveštajima i najavama na protestu Saveza za promene, koji je opozicija u RS-u trebalo bi da dođe 150 autobusa iz svih delova RS-a, dok je vlast na svom skupu najavila između 150 i 200 autobusa, odnosno oko 30.000 građana.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

08.25 - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uveren je da će današnji protest opozicije i miting vlasti u Banjaluci proteći mirno. Dodik je rekao kasno sinoć da se današnji dan u Banjaluci neće razlikovati od jučerašnjeg i još jednom pozvao sve građane, bez obzira na koji skup dolaze, da čuju poruku koja će im biti upućena. "Uveren sam da ćemo imati dva mirna skupa i poslati poruku da se u jednom danu, u jednom gradu istovremeno mogu održati dva različita okupljanja različitih opcija, a da se pokaže mir", rekao je predsednik Srpske za RTRS.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić
Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Dodik je ponovio da postoje informacije da jedan broj osoba iz FBiH ima ambiciju da dođe danas u Banjaluku. "Policija se neće priklanjati ni jednom, ni drugom skupu, i pozivam narod da podrži Policiju Srpske", rekao je Dodik. Dodik je naglasio, da je želio da se nađe dovoljno snage da se otkažu oba skupa, posebno posle poziva patrijarha srpskog Irineja da se to učini. Naveo je da mu je žao što se na pravi način ne uvažavaju reči patrijarha. "Pozivam sve da se na miru okupimo i da se na miru raziđemo", poručio je Dodik.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić
Foto: Tanjug/Oksana Toskić

08.33 - MEKTIĆ: Protest da, ali na demokratski i civilizovan način. Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić je rekao da apsolutno podržava da ljudi izraze svaki oblik nezadovoljstva koja imaju putem javnog protesta na demokratski i civlizovan način.

"Sve ššto ne sadrži nasilje, i ne sadržži napad na nečiju imovinu ili napad na nekoga fizički. Mi smo obavezni da šštitimo ustavni poredak i imovinu građana i držžavnu imovinu i naravno da bih zatražžio da se sve agencije uključe tamo gde bi postojala jedna ozbiljna ugrožženost", kazao je Mektić.

I premijer Srbije Aleksandar Vučić je pre tri dana upozorio da Beograd raspolaže informacijama da u Banjaluci može doći do nemira. On je zamolio sve političke aktere u RS da sagledaju situaciju a građane pozvao da sve razlike rešavaju mirnim putem. Inače, prema rečima predstavnika opozicionih stranaka, narodni protest "Oslobodimo Srpsku!" je zakazan zbog nezadovljstva postojećim stanjem u RS, uključujući problem kriminala i korupcije, nezaposlenosti, gaženja radničkih prava.

Iako su predstavnici vlasti istakli da su spremni da poslušaju prvog čoveka Srpske pravoslavne crkve, po svemu sudeći to se neće dogoditi jer su kao uslov za otkazivanje skupa naveli da to prvo mora da učini opozicija. To su potvrđuju i slike iz parka Mladena Stojanovića i sa Trga Krajine, gde su, na udaljenosti od svega 1,6 kilometara, sinoć postavljene bine sa kojih će lideri stranaka u RS poslati svoje političke poruke. Bez obzira što predstavnici obe strane pozivaju na mir i toleranciju, zbog najava mogućeg dolaska ekstremista iz Srbije, Hrvatske i ostatka Bosne i Hercegovine, skupove će obezbeđivati oko 2.000 policajaca.

Foto: Tanjug printscreen
Foto: Tanjug printscreen

Da bi se osigurala bezbednost i mir tokom skupova doneta je Naredba o privremenoj zabrani rada svih ugostiteljskih objekata i zabrani prodaje i točenja alkoholnih pića na području grada Banjaluke za 14. maj, od 00 do 20 časova.

Stefanović: Sprečeno 120 osoba iz Srbije da odu u Banjaluku

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je sinoć da je spreceno oko 120 lica iz Srbije koji su hteli da se priključe nekom od skupova u Banjaluci i dodao da su za Srbiju najvažniji mir i stabilnost u regionu. Stefanović je naveo da je MUP Srbije u komunikaciji sa MUP-om Republike Srpske i da se razmenjuju informacije. Premijer Aleksandar Vučić kao koordinator službi bezbednosti obavio je sastanak sa službama na kome je razmotrena situacija Banjaluci, naveo je Stefanović.

"Sprečili smo oko 120 lica sa teritorije Srbije da odu u Banjaluku i da se priključe nekom od skupova", rekao je on. Istakao je da se primenjuju mere i da su otkriveni pripadnici više naroda kako pokušavaju da dodu u Banjaluku i izazovu incidente. Radimo sa RS kako bi se to predupredilo i sprečilo, dodao je on. "Svako lice koje se nalazi na teritoriji Srbije i namereva da tako nešto uradi, nalazi se pod opservacijom", rekao je Stefanović i poručio da Srbiju zanima samo mir.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić
Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Stefanović je rekao i da su se u javnosti pojavile određene informacije "o finansijskim sredstvima koja su stigla spolja kao podrška određenim stranama i pojedincima", a namenjena za organizaciju protesta i odlaska na te proteste. "Primenjujemo destine mera, kao i MUP Republike Srpske. Naravno ne možemo sa sigurnošću da kažemo da će svaka od tih mera dati rezultate zato što se upravo radi o situaciji koja eskalira s vremena na vreme", rekao je on. On je podsetio da u regionu ima mnogo nestabilnosti i poručio da ljudi moraju da shvate da nam je potrebna stabilnost i mir. Stefanović je rekao da će Srbija imati dinamičan rast u narednoj godini i lidersku poziciju u regionu, ali je upozorio da investitori neće dolaziti u region nestabilnosti.

"Sve što je Aleksandar Vučić radio do sada za RS, samo je radio da pomogne", rekao je ministar Stefanović i dodao da Srbija traži samo mir i bezbednost i da svi shvate da je za Srbiju pobeda mirna Republika Srpska. "Učinićemo sve u našoj moći da pomognemo da se sutra ništa ne desi. U politiku se ne mešamo, ali hoćemo mir", zaključio je Stefanović.

(EPK/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track