ZASTRAŠUJUĆA UPOZORENJA: Bosna i Hercegovina novi centar Islamske države!?
Foto: Profimedia

evropski mediji o novoj strategiji ID

ZASTRAŠUJUĆA UPOZORENJA: Bosna i Hercegovina novi centar Islamske države!?

Bosna i Hercegovina -

Zbog velike nezaposlenosti, etničkih tenzija i disfunkcionalnosti, Bosna i Hercegovina nalazi se na meti Islamske države, tvrdi austrijski Kurir Mejl.

Islamisti takvu situaciju u državi vide kao šansu da naprave džihadističku vojsku u centru Evrope.

Prema njihovom pisanju, Islamska država planira da svoje vodeće ljude premestiti u Evropu jer želi da promeni način svog delovanja, a izbeglička kriza je odlična prilika da to i učini.

Masovno regrutovanje terorista u bližoj će budućnosti biti prekinuto zbog manjka interesa, ali Islamska država zato planira da se okrene ka regrutovanju obrazovanih ljudi sa specifičnim znanjima, navodi Kurir Meil, pozivajući se na izvor iz NATO.

O kakvim specijalistima je reč? Navodno će se ID fokusirati na hakere, inženjere i stručnjake za nuklearnu energiju i biološko oružje. Islamska država, prema određenim saznanjima, želi da omogući da njihovi bombaši samoubice bombe nose u svojim telima, a navodno žele i da uzrokuju prekide u masovnoj komunikaciji.

"Znamo šta žele da postignu u smislu ideologije, ali ne znamo dovoljno o njihovim strateškim ciljevima", tvrdi izvor.

Izvor iz NATO-a rekao je i da je ID na rubu poraza u Siriji i Iraku i da zbog toga žele da svoje delovanje prebace u Evropu.

"Videli smo na primerima Brisela i Pariza šta mogu da urade.U tom smislu, Balkan je najkritičnija tačka budući da je geografski i društveno podeljen ", zaključuje on.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track