STRUČNJAK ZA BALKAN STIVEN MEJER: BiH je stvorena da služi SAD i Evropskoj uniji!
Foto: Printscreen Nezavisne.com

fiktivna država

STRUČNJAK ZA BALKAN STIVEN MEJER: BiH je stvorena da služi SAD i Evropskoj uniji!

Bosna i Hercegovina -

BANJALUKA - Američki stručnjak za Balkan Stiven Mejer smatra da je BiH fiktivna država koja nema osnovnih elemenata i da Republika Srpska ima pravo da odlučuje o svim važnim pitanjima - političkim, ekonomskim i socijalnim

"Situacija u BiH ne menja se godinama, jer je etničko pitanje dominantno, a podele sve veće. Poslednja dešavanja u uzavrelom 'bosanskom proleću', među kojima je i odluka o metodologiji obrade podataka popisa stanovništva, samo su produbila krizu", rekao je Mejer u intervjuu Srni.

On ističe da se u vidu mora imati činjenica da je BiH, sa sadašnjom ustavnom strukturom, nastala uz ogromnu podršku EU i SAD, da bi služila njihovim interesima, a ne svojih građana.

"BiH u budućnosti ima tri mogućnosti. To je da bude održana sadašnja ustavna struktura sa dva entiteta i tri konstutivna naroda, zatim da bude centralizovana, što priželjkuju SAD i Nemačka, i da Republika Srpska postane nezavisna", ocenio je Mejer.

RS je uspešnija politička i ekonomska zajednica od Federacije BiH

Mejer smatra da BiH nije formalno podeljena, ali suštinski ne funkcioniše kao država, i podseća da od 2006. godine postoje težnje za organizovanjem međunarodne konferencije "Dejton dva" na kojoj bi bila promenjena ustavna struktura BiH.

"To nije moguće da se uradi, jer SAD sve manje pažnje posvećuju zapadnom Balkanu. Sigurno je da ni Republika Srpska ne bi učestvovala u promeni ustavne strukutre BiH, jer je aneks četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma osnova za postojanje Srpske", pojašnjava Mejer.

On upozorava da bi u nekim novim ustavnim promenama postojao rizik da Republika Srpska izgubi nadležnosti koje ima. "Republika Srpska ima određenih problema, ali je sigurno uspešnija politička i ekonomska zajednica od Federacije BiH. Zbog toga ne sme pristati na ustavne promene, a nema ni objektivnih razloga za tako nešto", ocenio je Mejer. On naglašava da je realnost, u kojoj funkcioniše BiH, Dejtonski mirovni sporazum.

"Ustavne promene kakve priželjkuju Bošnjaci u BiH nisu moguće. U prilog ovome ide i činjenica da Republika Srpska ima bliske odnose sa Rusijom, ali i zbog političke stagnacije u FBiH", rekao je Mejer. Govoreći o problemu koji je u BiH izazvan zbog donošenja odluke o metodologiji obrade podataka popisa stanovništva, Majer navodi da je ovakva odluka donesena zbog političkih interesa.

Ozbiljan problem islamskog radikalizma

"Ovakva odluka je donesena zbog etničkog pitanja koje je u BiH dominanto. Statističkom manipulacijom želi se podržati određeni političi stav koji je opasan za Republiku Srpsku, jer je njegov cilj promena ustavne strukture BiH", dodao je Majer. On napominje da Republika Srpska mora da vodi računa o svojim interesima i ne gledati šta žele Vašington ili Brisel.

"Sve važne odluke za Republiku Srpsku ne donose se nigde u inostranstvu ili Sarajevu, nego samo u Banjaluci. Zbog toga se moraju znati i biti precizirani svi važni ciljevi", kaže Mejer.

Komentarišući bezbednosnu situciju u BiH i regionu zapadnog Balkana, Mejer je rekao da postoji ozbiljan problem islamskog radikalizma, te ocenjuje da je taj problem posebno izražen na Kosovu i u BiH i navodi da sve finansijski podržava Saudijska Arabija.

"U FBiH postoji izražen problem radikalnog islama, protiv koga se institucije moraju zajednički i predanije boriti. Suštinsko pitanje je da li to istinski žele", zaključio je Mejer.

(nezavisne.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track