(VIDEO) JOŠ JEDNO TERORISTIČKO LEGLO U BIH: Džihadisti se obučavaju i kod Gacka!
Foto: Beta Ap

Sve ih je više

(VIDEO) JOŠ JEDNO TERORISTIČKO LEGLO U BIH: Džihadisti se obučavaju i kod Gacka!

Bosna i Hercegovina -

Radikalni islamisti prošlog leta su se, gotovo svakodnevno, obučavali u gađanju iz pištolja na planinskom području Zelengore, koje pripada opštini Gacko, navodi se su poverljivoj dokumentaciji bezbednosnih službi BiH, čije delove su Nezavisne objavljivale prethodnih nedelja.

"Uočeno je da bošnjačke radikalne grupe na Zelengoru dolaze najsavremenijim terenskim vozilima, odnosno džipovima, pravcem Sarajevo - Trnovo - Rogoj - Miljevina - Tjentište - Čemerno, odakle skreću na Zelengoru", navodi se u dokumentaciji.

Policijske agencije informacije dobijaju od izvora koji često obilazi nomade na Zelengori, a koji im je otkrio da su na tu planinu prošle godine, i to od polovine juna, svakodnevno dolazili radikalni islamisti obučeni uglavnom u crne uniforme, a na nogama su imali čizme.

"Ima ih i s bradama i golobradih, a naoružani su pištoljima raznih modela, s tim što se ne isključuje da imaju i duge cijeve, ali dosad nije uočeno da ih koriste. Ove grupe islamista izvode gađanja iz pištolja, a dnevno ih bude i više od stotinu", rekao je policijski izvor.

Na Zelengori su, inače, izgrađeni brojni stambeni objekti u planinskom stilu, u kojim je veći broj islamista ostajao na prenoćištu, dok se deo predveče vraćao u Sarajevo.

"Sutradan se ponavljaju iste aktivnosti, s tim što s grupom iz prethodnih dana dolazi novih 30 do 40 lica, koja izvode gađanje", navedeno je u dokumentaciji.

Poznato je da na Zelengoru tokom letnih meseci Srbi iz Gacka i Bileće vode stoku na ispašu, a sudeći po operativnim informacijama, ni oni, ni lokalno stanovništvo, zasad nisu ugroženi.

"Oni nemaju nikakvih problema s islamistima, tvrdi naš izvor", navedeno je u dokumentaciji bezbednosnih službi BiH.

Ipak, da oprez nikad nije na odmet svedoči i jasan zaključak policijskih agencija.

"Smatramo da je neophodno kontrolisati teritoriju Zelengore kopnom i iz vazduha, ostvarujući kontrolu kretanja terenskih vozila pomenutom komunikacijom", zaključuje se u dokumentaciji.

(Nezavisne)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja