POVEZAN SA DŽIHADISTIMA: Švedska deportuje državljanina BIH
Foto: Profimedia

Iz Tuzle u Malme

POVEZAN SA DŽIHADISTIMA: Švedska deportuje državljanina BIH

Bosna i Hercegovina -

Švedske vlasti su danas saopštile da će državljanin BiH, za kog mediji pišu da ima veze sa Islamskom državom, biti proteran iz zemlje, jer predstavlja "rizik po bezbednost".

Portparol agencije za imigraciju Frederik Bengtson je rekao da je zahtev za azil 46-godišnjeg državljanina BiH odbačen, jer je procenjeno da je bez osnova, preneo je AP.

Švedski mediji su ranije pisali da je ovaj "džihadista IS" stigao u Švedsku u ponedeljak sa četvoro dece. List "Sidsvenskan", koji je prvi objavio tu priču, kaže da je ovaj muškarac u Šengenskom informacionom sistemu označen kao sumnjiv, na zahtev Francuske.

Osumnjičeni je iz Tuzle avionom stigao u Malme sa nedavno izdatim pasošem na svoje ime. Pošto su primetili da je na carinskoj kontroli pokazivao znake nervoze, granični policajci su ga ispitali i potvrdili njegov identitet. On je onda zatražio azil i, uprkos tome što je osumnjičen da je džihadista, prebačen je u imigracioni pritvorski centar pošto Švedska daje primat Ženevskoj konvenciji o izbeglicama nad policijskim pitanjima.

Policija je kritikovala odluku da on bude predat imigracionim vlastima, jer smatra da ga treba deportovati. Šef granične policije Leif Franson rekao je da čim "takvi ljudi" zatraže azil, za njih se otvaraju "vrata raja". Francuska ga je već označila kao opasnog i odlučila da mu treba zabraniti ulazak u Šengen zonu, podsetio je on i dodao da Švedska ne može da služi kao ulazna kapija.

Prema pisanju "Sidsvenskena", osumnjičeni je 2010. uhapšen u Bosni pošto je u pretresu njegove kuće pronađeno oružje i džihadistička propaganda.

U februaru je uhapšen u Turskoj zbog sumnje da se borio za Islamsku državu nakon čega je deportovan u BiH, gde mu je policija oduzela pasoš i zabranila da napusti zemlju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track