ZA NEVERICU: Bosanski masoni se tukli toljagama
Foto: Shutterstock

Obezbeđenje ih obuzdalo

ZA NEVERICU: Bosanski masoni se tukli toljagama

Bosna i Hercegovina -

Dugogodišnje međuetničke napetosti u Velikoj masonskoj loži BiH eskalirale su u otvoreni fizički sukob i masovnu tuču u masonskoj zgradi u naselju Radava.

Incident se dogodio pored Nahorevske ulice u Sarajevu, a potom se preneo i na prostor oko zgrade u kojoj se masoni sastaju, prenose mediji.

Izvor blizak masonskom bratstvu u BiH ispričao je da se sukob dogodio na godišnjoj Skupštini Velike masonske lože BiH, a da je rezultat svega nekoliko povređene „braće“, toljagama i kamenjem polupani skupoceni automobili i definitivni raspad masonskog bratstva u BiH koje je na taj način, umesto tolerancije i kosmopolitizma, demonstriralo da je BiH "nemoguća i nenormalna država".

Prema rečima izvora, glavni akteri tuče su bili profesor doktor Izet Rađo, član Olimpijskog komiteta BiH, profesor doktor Edib Delić i doktor Adi Rifatbegović iz Kliničkog centra Tuzla, visoki zvaničnici SDA, s jedne strane, a s druge strane je bila grupa Srba i Hrvata, u čiju zaštitu je stao profesor doktor Edvin Dervišević sa Univerziteta u Ljubljani, koji je na kraju izvukao najdeblji kraj.

Sarajevo, Foto: Reuters
Sarajevo, Foto: Reuters

"Ko zna kako bi se sve završilo da se nakon nekoliko minuta nije pojavilo obezbeđenje iz susedne vile Larsa Gunara Vigemarka, šefa Delegacije EU u BiH, gde je upravo bio veliki prijem za strane diplomate u BiH“, kaže izvor.

On napominje da su od osnivanja masonskog društva u BiH, pre 16 godina, sve ključne pozicije u Velikoj loži BiH svih ovih godina obavljali Bošnjaci.

Pet loža se nalazi u Federaciji BiH — „Ivo Andrić“, „Luks Bosnie“, „Veritas“, „Svetlost Balkana“ i „Tuzla Evropa“, dok se u Republici Srpskoj nalazi samo jedna loža — u Banjaluci, u kojoj više „od polovine njenih članova čine Bošnjaci iz Bihaća, Cazina, Kladuše i Sanskog Mosta.

„Na taj način se čak i u Republici Srpskoj želelo Srbe i Hrvate držati pod bošnjačkom kontrolom. Hrvati su u potpunosti marginalizovani, u masonsko bratstvo su mogli da uđu samo oni poput Željka Komšića, koji su se stavili u službu ostvarivanja bošnjačkih interesa, a od 160 članova masonskog bratstva u ovom trenutku je samo 12 Hrvata, 27 Srba, a ostalo su Bošnjaci“, kaže izvor. Prema njegovim rečima, prvi nagoveštaji međuetničkih podela i nepomirljivih razlika su počeli pre šest godina, kada su čelni ljudi Velike lože BiH iz Sarajeva sprečili nameru banjalučkih masona da novoformiranoj loži u Banjaluci daju ime Nikole Tesle.

Ma koliko su doktor Aleksandar Lazarević i profesor doktor Nenad Babić iz Banjaluke bili uporni da loži u Banjaluci daju ime po najvećem svetskom naučniku Nikoli Tesli, bošnjački masoni su ih nadglasali i loža u Banjaluci je dobila bezlično ime „Feniks“, ispričao je izvor Srne.

Ipak, neki od učesnika koji se pominju da su učestvovali u masovnoj tuči oštro demantuju da se išta slično dogodilo i da je sve izmišljotina medija. Izet Rađo, član Olimpijskog komiteta BiH demantovao je pisanje medija da je učestvovao u tuči do koje je navodno došlo

"Zatečen sam tim izmišljotinama, a trenutno uopšte nisam u BiH", kazao je Rađo.

(Srna/Avaz)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja