ALARMANTNO: Zenica utočište za džihadiste koji se vraćaju sa sirijskog ratišta!?
Foto: Profimedia

NIKO NE REAGUJE

ALARMANTNO: Zenica utočište za džihadiste koji se vraćaju sa sirijskog ratišta!?

Bosna i Hercegovina -

BANJALUKA - Tridesetogodišnji Alen Durmo, koji je 2013. godine otišao na ratište u Siriji, nalazi se u Zenici i često sa radikalnim islamistima boravi na Vlašiću, ali nikada nije došao pod lupu bezbednosnih službi

Pozivajući se na svoje izvore iz bezbednosnih struktura, Glas Srpske navodi da se Durmo iz Sirije bez problema vratio u BiH, i da domaće bezbednosne službe nisu ni proveravale šta je radio na sirijskom ratištu. Oni preciziraju da je Durmo u džihad otišao 1. avgusta 2013. godine sa suprugom Almom Nuhanović. Jedno vreme je živeo u okolini Alepa, gde je dobio kuću i okućnicu, a pretpostavlja se da se u BiH sa suprugom vratio prošle godine.

"Prijavili su prebivalište u Zenici, a Durmo često boravi na Vlašiću gde se učestalo okupljaju vehabije. Bez problema je pronašao zaposlenje u bezbednosno vrlo osetljivom IT sektoru", naveo je izvor. Durmo bi trebalo da se nađe na udaru zakona jer je odlazak na strana ratišta krivično delo koje propisuje dugogodišnju kaznu zatvora, kao i zbog propagandne aktivnosti promovisanja radikalnih stavova i internet sajtova na društvenim mrežama posle povratka u BiH.

"Durmo je veoma blizak sa mnogim bivšim pripadnicima odreda `El mudžahedin`, koji propagiraju radikalne ideje i bave se sunjivim poslovima", tvrdi sagovornik lista. Durmo je još pre sedam godina povezivan sa međunarodnim terorizmom a o njemu nije bilo novih informacija sve do 2013. godine kada je otišao u Siriju sa Mevludinom Ahmetspahićem, Sejdinom Omerdićem, Vernesom Vehabovićem, Amirom Kargićem, Adnanom Mujičićem i Edinom Mulalić.

Kargić i Vehabović su poginuli u Siriji. U Agenciji za istrage i zaštitu /SIPA/ nisu odgovorili na pitanje da li znaju za povratak Durme sa sirijskog ratišta, ali su naveli da redovno prate sve što je u vezi sa terorizmom, uključujući i odlazak državljana BiH na strana ratišta. Osim Durme, posledice zbog odlaska u Siriju nije snosio ni Sirijac Abdulah Nakami, državljanin BiH iz Travnika, koji se pre nekoliko meseci vratio sa sirijskog ratišta, gde je ranjen i kasnije operisan u jednoj javnoj medicinskoj ustanovi u Sarajevu.

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 2014. godine lečeno je osam džihadista ranjenih u Siriji, dok je u bolnicama u Zenici i Travniku ležalo 11 ranjenih boraca povratnika sa sirijskog ratišta.

(Glas Srpske)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track