(VIDEO) DECA ŽIVE U TEŠKOJ BEDI: Devojčice spavaju u dvorištu jer im je kuća prepuna pacova i zmija
Foto: Foča, Devojčice, Porodica Krunić

Mole za pomoć

(VIDEO) DECA ŽIVE U TEŠKOJ BEDI: Devojčice spavaju u dvorištu jer im je kuća prepuna pacova i zmija

Bosna i Hercegovina -

Ako vas slučajno put nanese u Ulicu Zuke Džumhura u Foči, ispred trošne i polusrušene barake zateći ćete prizor koji ne priliči 21. veku, ali opisuje stanje u kome se naše društvo nalazi.

Tri devojčice spavaju u dvorištu, na sunđeru zagrljena, šćućurena jedno uz drugo. Ne rade to zato što kampuju ili zato što im je volja, već zbog toga što u kući u kojoj žive vršljaju miševi, a i zmija je bila iznenadni gost u ostavi za hranu.

U ruini od stambenog objekta sve miriše na bedu, nemaštinu i nebrigu društva za one kojima je pomoć najpotrebnija.

"Najteže mi je što nemam krov nad glavom, nemamo kupatilo da se deca okupaju i srede. U kući neće da budu, jer se boje miševa i zmija. Poseban problem je što su često gladna, jer nemam uvek dovoljno novca da im obezbedim hranu", kaže majka triju devojčica Ljiljana Krunić.

Jedna od ćerki Marina se žali da u kući nemaju sto na kome bi ručale i učile i dodaje da ona ne zna ni da čita ni da piše.

Najmlađa Darija treba ove godine da pođe u prvi razred osnovne škole.

"Bojim se miševa u kući, ne smem u njoj da spavam, a videla sam i zmiju u špajzu", govori sa strahom devojčica listajući Bukvar koji je dobila od bake.

Najstarija ćerka Danila se žali da im je pored stana najveći problem hrana. Priča i to da treba da krenu u školu, a nisu nabavile polovne knjige, a nemaju ni patike.

Samohrana majka ovo troje dece je zaposlena, ali kad joj se od plate odbije kredit, stanarina i troškovi ostaje joj stotinu konvertibilnih marka (manje od 50 evra) za hranu i ostale potrepštine. Krunići su tako zavisni od pomoći rodbine i humanih ljudi.

Njena majka Draginja Vuković, čiji je sin poginuo u ratu, a drugi je nezaposlen, objašnjava da bi porodica teško preživela da joj nije njihove pomoći.

Foto: Printscreen Yt/ BN TV
Foto: Printscreen Yt/ BN TV

"Problem je sve hrana, kupatilo, stan, drva za ogrev. Pomažemo koliko možemo...", kaže Draginja.

Načelnik Centra za mentalno zdravlje Doma zdravlja u Foči Snežana Golijanin ističe da dve starije devojčice imaju lakšu mentalnu retardaciju, a da sa trećom rade kako bi je osposobili da redovno može da pohađa i prati nastavu.

"Teški su uslovi u kojima žive. Dođu kod nas, jadaju se da nemaju šta da jedu i da im je u toku zime hladno", dodaje Snežana Golijanin.

Očigledno je da su u slučaju porodice Krunić zakazale neke opštinske i republičke institucije, ali nadamo se da humani ljudi neće.

Ljiljana Krunić

Broj telefona za pomoć: +38765/ 747-175

Broj žiro-računa: 0905978136535, Nova banka, Foča

(BN TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track