SAFET IZ BIH JE NAJVEĆI NEONACISTA U TRIRU:Ne puštaju ga u kafiće i ne voli ga skoro niko!
Foto: Printscreen Youtube

u politici već 15 godina

SAFET IZ BIH JE NAJVEĆI NEONACISTA U TRIRU:Ne puštaju ga u kafiće i ne voli ga skoro niko!

Bosna i Hercegovina -

Roditelji su mu iz BiH, zove se Safet Babić (35), i predsednik je ogranka ekstremno desničarske Nacionalističke partije Nemačke (NDP) za grad Trier.

Kao kandidat NDP-a nastupao je na izborima za Evroparlament, Bundestag, na lokalnim izborima, da bi 2009. čak uspeo da uđe u gradsko veće Trira. U politici je već 15 godina. U aprilu ove godine osuđen je na četiri meseca uslovno zbog ispadau februaru 2014. ispred zgrade za smeštaj migranata u Trieru. "To su majmuni u ljudskom obliku koje treba poslati nazad u Afriku zajedno sa bananama", rekao je tada i za tražioce azila i za okupljenje demonstrante.

Tih dana Babić je imao pune ruke posla. NPD je organizovao tri okupljanja na kojima se Babić kroz megafon drao o "ciganima", "beračima pamuka" i slično, sve zato što je smatrao da ti ljudi ugrožavaju život i bezbednost Nemaca poput njega. U većinu radnji i kafića u gradu stanovnici Trira ga ni ranije nisu puštali da uđe jer je i pre imao običaj da govoriti takve stvari, a 2010. sud u Trieru osudio ga je na sedam meseci uslovno zbog napada i nanošenja telesnih povreda.

Safet Babić je rođen u Nemačkoj, 1981. u gradu Hanau na zapadu Nemačke, ali su se njegovi definitivno preselili iz BiH tek posle izbijanjem rata u BiH. On je nemačko državljanstvo uspeo da dobije tek 1997. Sledeće godine učlanio se prvo u ekstremnu organizaciju "Junge Landsmannschaft Ostdeutschland", a kratko potom i u pomladak NPD-a "Junge Nationaldemokraten". Najpre je krio da je član ekstremne desnice,ali 2002. izašao je iz ormara i kandidovao se na izborima za studentsko veće na lokalnom univerzitetu i – prošao. Imao je samo 21 godinu. Tada su ga intervjuisali i Špigl i Frankfurter Rundšau.

Jer nije bilo svakidašnje naići na golobradog pronacističkog desničara iz BiH koji se zove Safet i preziva Babić. 2003. već je bio poznati i skoro niko ga nije voleo, prvenstveno zbog izjava poput one da je 8. maj 1945., datum kapitulacije nacističke Njemačke, "dan poniženja". Sledeće godine postalo je jasno da ga ne vole čak ni svi u NPD-u, pa su neki izlazili iz stranke zbog "auslendera" (stranca) koji zauzima relativno visoka mesta na izbornim listama. Sve je to Babić preživeo i uspeo se do vrha gradske organizacije NPD-a, iako ga harizma obilazi u širokom luku, a javne nastupe kao da mu smišlja najgori neprijatelj.

U jednom od retkih mesta u Trieru u koje ga puštaju, uhvatili su ga svojevremeno kako s uživanjem jede kebab natopljen ljutim umakom, jelo koje se prvenstveno povezuje s doseljenicima iz Turske. Pre otprilike godinu dana, pak, ispred lokalne kasarne napravio je performans s "šifriranom" porukom "Nemačka Nemcima". Video je naišao na oduševljenje kompletne leve scene, centra, pa i konzervativnih krugova upućenih na CDU.

(exspress.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja