DODIK ZA HRT: Referendumom za Dan Srpske nikog ne vređamo niti izazivamo
Foto: Printscreen HRT

Uoči glasanja

DODIK ZA HRT: Referendumom za Dan Srpske nikog ne vređamo niti izazivamo

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je sinoć u intervjuu za Hrvatsku radio-televiziju (HRT) da smatra da referendumom o 9. januaru kao Danu Republike u RS nikoga ne vređa niti izaziva.

Komentarišući odluku Ustavnog suda BiH, koji je odbio apelaciju Narodne skupštine Republike Srpske za preispitivanje odluke ovog suda kojom je Dan Srpske proglašen neustavim, Dodik je rekao da "u odluci suda piše da o njemu (Danu republike) nismo nikoga pitali kad smo uvodili 9. januar - pa evo prilike da ih pitamo. Bošnjaci mogu da ne izađu na referendum, ili da izađu i glasaju protiv - i to je stav".

Dodik je potvrdio da je vlada Republike Srpske već usvojila prvi predlog izmena da se obveznost obeležavanja tog praznika ne odnosi na one koje to vređa i kojine mogu s njim da se identifikuju. Na pitanje da li je spreman za reviziju Dejtonskog sporazuma i da li bi oko toga mogao da se dogovori sa Hrvatima i Bošnjacima, Dodik je kazao da je "Dejtonski sporazum dramatično promenjen i ostalo je da se reši nekoliko statusnih pitanja - zbog čega se Hrvati i bune".

"Od artikulacije ciljeva Hrvata zavisiće i naš odnos. Nisam protiv da Hrvati imaju svoju političko-teritorijalnu jedinicu u BIH, ali ona ne može da zadire u teritoriju Republike Srpske. Mi nismo za to da izađemo iz BiH ukoliko se ona vrati na Dejtonske principe. Zavisno od toga koliko to bude donosilo dobro ili loše Republici Srpskoj, donećemo racionalnu odluku", naglasio je Dodik.

HRT podseća da je Ustavni sud BiH, pored odbijanja zahteva Republike Srpske o preispitivanju neustavnosti 9. januara kao Dana RS, doneo i Odluku o privremenoj obustavi Odluke o raspisivanju entitetskog referenduma o Danu republike u RS, koji je zakazan za 25. septembar. HRT navodi da odluke Ustavnog suda BiH, iako konačne, često nisu obavezujuće i dodaje da je u poslednjih deset godina doneto 88 rešenja o neizvršenju odluka i zatražena pomoć Tužilaštva BiH.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track