(VIDEO) SINIŠA KARAN: Odluka Ustavnog suda o zabrani referenduma ne obavezuje Komisiju
Foto: Printscreen RTRS

Dan Republike Srpske

(VIDEO) SINIŠA KARAN: Odluka Ustavnog suda o zabrani referenduma ne obavezuje Komisiju

Bosna i Hercegovina -

Odluka Ustavnog suda BiH o zabrani referenduma o Danu Republike, ni u čemu ne obavezuje Komisiju za sprovođenje referenduma, rekao je predsjednik komisije, Siniša Karan gostujući u specijalnoj emisiji RTRS.

Karan je rekao da komisija odgovara samo Narodnoj skupštini Republike Srpske, a koliko on zna odluka još nije ni stigla u republički Parlament, tako da Komisija nema nikakvih prepreka u svom radu.

Republička komisija radi na osnovu odluke Narodne skupštine Republike Srpske i samo ona može da donese drugačiju odluku. To, prema njegovim riječima, pokazuje i poslednja sednica Komisije, koja je odlučila je da uputi apelaciju Ustavnom Sudu BiH na odluku Apelacionog veća suda BiH i CIK, kojom je Srpskoj osporeno pravo na centralni birački spisak. Karan je rekao da je povređeno pravo Komisije na pravni lek i direktno prekršena Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava.

Referendum predstavlja neposredni oblik demokratije, i on je plebiscitarnog karaktera upravo zbog svoje važnosti i on ne prevazilazi ono što jeste, a to je demokratski oblik odlučivanja građana o samo jednom pitanju, samo jednom segmentu Zakona o praznicima. Prema njegovim riječima, nije upitno da li će se referendum održati i nema teorijskog načina da bude zabranjen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track