Najnovije vesti

(VIDEO) ISTRESAO SARAJEVO IZ GAĆA: Radončić uzdrmao bošnjačku političku scenu
Foto: Printscreen Al Džazira

Haos zbog svedočenja

(VIDEO) ISTRESAO SARAJEVO IZ GAĆA: Radončić uzdrmao bošnjačku političku scenu

Bosna i Hercegovina

Optužba koju je lider SBB Fahrudin Radončić izneo na suđenju Naseru Keljmendiju u Prištini, da je Ramiza Delalića Ćelu, sarajevskog komandanta i poratnog kriminalca, ubila bošnjačka državna mafija i SDA tadašnjeg lidera bošnjaka Alije Izetbegovića, šokirala je političku sceu u BiH.

Radončić, koji je tokom rata u bivšoj Jugoslaviji bio šef kabineta i pres-službe komandanta armije BiH, izjavio je tokom višednevnog svedočenja da je Delalić ubijao po nalogu pokojnog bošnjačkog lidera Alije Izetbegovića.

Radončić je izjavio da se u javnosti pojavila informacija da je Delalić tražio milion maraka od SDA, a zauzvrat je po njihovom nalogu ubio srpskog svata na Baščaršiji, što je bilo okidač za početak rata u BiH.

Lider SDA Bakir Izebegović, inače koalicioni partner Radončićevog SBB na proteklim lokalnim izborima u BiH, izjavio je da neće ostati dužan na, kako je rekao, neistine o SDA i Aliji Izetbegoviću. Zbog Radončićevog svedočenja u Sarajevu je održan sastanak najužeg rukovodstva SDA.

Bakir Izetbegović: Radončiću, neću ti ostati dužan... (Foto: Zorana Jevtić)
Bakir Izetbegović: Radončiću, neću ti ostati dužan... (Foto: Zorana Jevtić)

Iz Republike Srpske poručuju da je Radončić svojom izjavom potvrdio činjenice na koje iz Srpske godinama upozoravaju.

Na pitanje tužioca ko je odgovoran za ubistvo Ramiza Delalića, Radončić je odgovorio: "Apsolutno bošnjačka državna mafija, da ne bi otkrio desetak političkih ubistava". Radončić je rekao da je Delalić radio za tajnu muslimansku službu, da je znao ratne i poratne tajne sarajevske čaršije i da je sam izjavljivao da je ubijao po nalogu Alije Izetbegovića.

Ramiz Delalić Ćelo (Foto: Printscreen YouTube)
Ramiz Delalić Ćelo (Foto: Printscreen YouTube)

"Dva dana pre smrti dao je ekskluzivni intervju u kojem je objasnio i hteo dodatno da objasni koje zločine je počinila tajna muslimanska služba. Optužio je Bakira Izetbegovića da sve znao o tome. U javnosti je postojala verzija da Delalić traži milion maraka od SDA zato što je po njenom nalogu ubio srpskog svata i tako je počeo rat u BiH. On je imao velike finansijske probleme da plaća advokate jer je bio pred sudom", rekao je Radončić.

Možda je Ćelo hteo da otkrije do danas nepoznate ubice Nedžada Ugljena, ratnog šefa SDB i komandanta zloglasne jedinice "“Ševe"”, koji je likviridan u jesen 96, dodao je. Pripadnici "“Ševa"” su po nalogu ratnog rukovodstva tzv. RBiH izvršili brojne zločine u Sarajevu i oko njega, koji nikada nisu rasvijetljeni ili su pripisivani srpskoj strani. Tako je egzekutor "“Ševa”" Nedžad Herenda priznao bivšem AID-ovcu Edinu Garapliji da je 1995. ubio francuskog vojnika UNPROFOR-a.

Nedžad Herenda je priznao da je 1995. ubio francuskog unproforovca (Printscreen YouTube/Source.ba)
Nedžad Herenda je priznao da je 1995. ubio francuskog unproforovca (Printscreen YouTube/Source.ba)

"Snajperisao je iz pravca Izvršnog veća i sa te pozicije pogodio francuskog vojnika i onda se u medijima pojavila vest da je pucano sa srpske strane", rekao je Edin Garaplija, bivši pripadnik AID-a. Osim Garaplije, postojanje "Ševa" za RTRS potvrdio je i advokat Faruk Balijagić, koji je zbog svojih tvrdnji postao meta montiranih sudskih procesa.

Krvavi potps "“Ševa"” je i na ubistvu sarajevskih Romea i Julije, Boška i Admire. Pokušali su ubistvo komandanta Glavnog štaba svoje armije Sefera Halilovića i ubili mu ženu i njenog brata. O svemu zvanično Sarajevo uporno ćuti dve decenije od rata.

Krivica za ubistvo Boška i Admire bačena je na Srbe (Foto: Printscreen YouTube)
Krivica za ubistvo Boška i Admire bačena je na Srbe (Foto: Printscreen YouTube)

"Sada vi nama tvrdite da 2016. 'Ševe' i dalje postoje? Apsolutno da postoje. 'Ševe' se nikada nisu ni rasformirale", tvrdi i Balijagić.

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević tvrdi da su porodica Izetbegović i SDA dali nalog za ubistvo srpskog svata 1992. u Sarajevu, ali i ubistva Leutara i Ugljena.

Dževad Galijašević: Porodica Izetbegović i SDA naredili ubistva (Foto: AP)
Dževad Galijašević: Porodica Izetbegović i SDA naredili ubistva (Foto: AP)

Predsednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović rekao je da su Bošnjaci likvidirali svoje "jurišnike", Ćelu, Cacu i Đuku da bi eliminisali svedoke o zločinima nad Srbima. Predsednik BORS-a Milomir Savčić kaže da Radončić potvrdio istinu o ubistvu srpskog svata i podseća da je dokazano da su muslimanske snage u ratu počinile zločine s namerom da okrive srpsku stranu.

"'Markale jedan' i 'Markale dva' su pod ogromnim pitanjem, kao i slučaj 'Ulice Vase Miskina' koji je skinut iz optužnice prvom predsedniku RS (Radovanu) Karadžiću i generalu (Ratku) Mladiću, jer je dokazano da to nije onako kako su tvrdile muslimanske vlasti na početku sukoba i u vreme kada je nastao incident", izjavio je Savčić.

Napad na Markale bio izrežiran (Foto: Printscreen YouTube)
Napad na Markale bio izrežiran (Foto: Printscreen YouTube)

Na Radončićevu izjavu reaguju i verski zvaničnici. Imam Careve džamije u Sarajevu Sadrudin Išerića traži da se SDA distancira od lidera SBB zbog njegovih "neopisivih" izjava u kojima javno optužuje Bošnjake za početak rata i tako udara na ličnost i čast Alije Izetbegovića i celog bošnjačkog naroda.

Jasno je da Fahrudin Radončić uzdrmao temelje mita sarajevske čaršije o ratu u BiH, preneli su banjalučki mediji.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...