Najnovije vesti

IZETBEGOVIĆ: Nema vraćanja na izvorni Dejton, neće BiH unazad
Foto: AP

Neslaganje

IZETBEGOVIĆ: Nema vraćanja na izvorni Dejton, neće BiH unazad

Bosna i Hercegovina
11:36h

Bošnjački član Predsedništva BiH i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas da nema vraćanja prenetih nadležnosti entitetima, jer bi to bilo vraćanje Bosne i Hercegovine unazad.

"Nema nazad. Samo napred. Nikakav izvorni Dejton, nikakav Vašingtonski sporazum. Ako se budemo vraćali, onda ćemo mi Bošnjaci tražiti da se vratimo na 1991. godinu i Republiku Bosnu i Hercegovinu", odgovorio je Izetbegović.

On je to rekao komentarišući izjavu predsednika RS Milorada Dodika da će insistirati da Republici Srpskoj budu vraćene nadležnosti prenete na državni nivo od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas.

Milorad Dodik, Foto: Zorana Jevtić
Milorad Dodik, Foto: Zorana Jevtić

U Sarajevu je danas održan sastanak koalicionih lidera Federacije Bosne i Hercegovine – Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Fahrudina Radončića, na kojem je konstatovano da je parlament Federacije BiH već mesecima u zastoju i da je razgovarano o načinima za rešavanje tog problema.

Izetbegović je kazao da smatra da još ne treba razgovarati na primeni presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci”, na čemu insistira lider HDZ BiH Dragan Čović.

Dragan Čović, Foto: Beta
Dragan Čović, Foto: Beta

“Ono na čemu SDA insistira jeste sprovođenje reformske agende i onoga što se odražava na svakodnevni život. Teška pitanja sada ne bismo otvarali, da ne dodje do natezanja, te da konflikti ne pokvare ono što svakodnevno radimo", ocenio je lider SDA.

Evropski sud za ljudska prava je naložio BiH da promeni Ustav i Izborni zakon BiH kako bi se za članove Predsedništva BiH i Dom naroda parlamenta Bih mogli kandidovati i predstavnici nacionalnih manjina.

HDZ BiH insistira da se u pronalaženju rešenja za ovo pitanje mora onemogućiti da hrvatski član Predsedništva BiH bude izabran većinskim glasovima građana koji nisu Hrvati, kao što je to bio slučaj, kako oni tvrde, sa izborom Željka Komšića za hrvatskog člana kolektivnog šefa države, koji je na tu funkciju izabran zahvaljujući bošnjačkim glasovima.

(VIDEO) 21. GODIŠNJICA DEJTONA: Kako su Republici Srpskoj godinama oduzimane nadležnosti

(VIDEO) UOČI 21. GODIŠNJICE: Dejtonski sporazum na staklenim nogama

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...