IZETBEGOVIĆ ODGOVORIO KOLINDI: Pričaš o ekstremizmu, a u Hrvatskoj buja ustaštvo
Foto: AP

Poslse izjave hrvatske predsednice

IZETBEGOVIĆ ODGOVORIO KOLINDI: Pričaš o ekstremizmu, a u Hrvatskoj buja ustaštvo

Bosna i Hercegovina -

Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je danas da je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović preuveličala broj povratnika iz tzv. Islamske države u BiH, navodeći i da u Hrvatskoj buja ustaški ekstremizam.

Izetbegović smatra da su izjave Kitarović neodmerene i da bi trebalo više da vodi računa o njima.

On takođe ističe da bi svi lideri u regionu trebalo dva puta da razmisle pre nego što se upuste u komentarisanje situacije i problema u susednim državama, prenosi Fena.

"I u Hrvatskoj buja ustaški ekstremizam, i Hrvati odlaze na strana ratišta poput ukrajinskog, u Jasenovcu je otkrivena spomen-ploca s nacističkim pozdravom, javnost se čudila nekim fotografijama s ekstremističkim barjacima, pa smo mi iz BiH izbegavali da takve pojave komentarišemo...Nadam se da će predsednica Grabar-Kitarović ubuduće postupiti tako, odnosno brinuti o vlastitom dvorištu a nama prepustiti brigu za naše", kazao je Izetbegović.

On zamera Grabar-Kitarovic da je pokazala nepoštovanje prema Bosni i Hercegovini i njenom rukovodstvu, kaže Izetbegović i dodaje da nije dobro BiH nazvati neemancipovanom zemljom, komentarisati odevanje Bošnjaka i Bošnjakinja, preuveličavati problem tzv. islamskog ekstremizma u BiH, recimo dodavati dve nule na broj povratnika sa stranih ratišta...

"Sa sirijskog ratišta se vratilo 46 osoba iz BiH dakle, nekoliko desetina a ne nekoliko hiljada kako je to utvrdila predsednica Hrvatske. U prošloj godini nije zabeležen nijedan odlazak na strano ratište iz BiH. Naše službe sigurnosti aktivno se i uspešno nose s ovim problemom, razmenjuju podatke i iskustva s nadležnim službama, uključujući i one u Hrvatskoj", rekao je Izetbegović.

KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ: Najveća pretnja dolazi nam iz komšiluka

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track