(VIDEO) Dodik: Ne postoji zemlja koja se na silu održala, pa neće ni BiH!
Foto: Zorana Jevtić

Predsednik Republike Srpske

(VIDEO) Dodik: Ne postoji zemlja koja se na silu održala, pa neće ni BiH!

Bosna i Hercegovina -

Nema zemlje koja se na silu održala pa neće ni Bosna i Hercegovina, izjavio je predsednik Srpske Milorad Dodik. Poručio je da su Sud i Tužilaštvo BiH veštački stvorene od strane visokog predstavnika kako bi eliminisali sve Srbe.

"Zalažem se za ukidanje ovih institucija kao vanustavne kategorije i ako to nije moguće onda je moguće da nema Bosne i Hercegovine", kaže Dodik.

Sud i Tužilaštvo BiH su neustavne i veštački stvorene institucije od strane međunarodne zajednice, kako bi nadomestile ulogu Visokog predstavnika i na silu nametnula svoju volju. Konstituisanje Suda i Tužilaštva BiH je vanustavno, jer o njima nikada nije postojao dogovor entiteta, kaže Dodik.

"To je veštački nameštena institucija, i Sud i Tužilaštvo BiH, koja bi vještački eliminisala sve Srbe koji nešto znače i u političkom i u privrednom smislu. Ta institucija ne bi trebalo da postoji", izjavio je predsednik Srpske.

Ako nije moguć zajednički dogovor entiteta oko Suda i Tužilaštva BiH, koji o tome jedino treba da odlučuju, onda nije moguća ni BiH, kaže Dodik. I poručuje da Bosna i Hercegovina nije država već državna zajednica.

"Nema zemlje koja se na silu održala pa neće ni BiH. Pozivam na dogovor- ako hoće, a ako neće onda ćete biti iznenađeni procesima budućim", naglasio je Dodik.

Bivšu državu su uništili stranci, kaže Dodik, a to danas rade i u BiH. Uloga međunarodne zajednice više nije ista. EU nije toliko jaka, a američka politika više neće tretirati BiH kao mesto gde se nameću rešenja. Pravosuđe BiH je pod političkom palicom najače bošnjačke partije, dokazi za to su brojni, a najajči je, kaže Dodik, to što je i sam bivši otpravnik američke ambasade u BiH na odlasku napisao da je nezadovoljan radom Suda i Tužilaštva BiH, jer su pod direktnim uticajem SDA.

Govoreći o odnosu prema Srebrenici i Potočarima, nakon što je Mladen Grujičić izabran za načelnika ove opštine, Dodik je rekao da će Srebrenica i dalje, kao i do sada imati podršku Vlade, te da dolaskom Grujičića, očekuje normalizaciju odnosa. Ističe, Srebrenica je jedno, a Potočari su drugo, i što se toga tiče njega, dosadašnji stav o Potočarima ostaje isti.

(N1/RTRS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track