DODIK: Bosanski jezik ne postoji, niti mogu da nam ga nameću!
Foto: Zorana Jevtić

predsednik RS kategoričan

DODIK: Bosanski jezik ne postoji, niti mogu da nam ga nameću!

Bosna i Hercegovina -

BANJA LUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da "bosanski jezik ne postoji te da bošnjački narod ne može nametati taj jezik svima u BiH, jer je to majorizacija koja se neće dozvoliti“.

"Jeste nesretno upisan u Dejtonski sporazum, ali očigledno je to neko uradio iz kalkulacije. Ali, u BiH može da postoji samo nešto što ovde može da se dogovori", rekao je predsednik Srpske navodeći da je apsolutno neprihvatljivo da Savet ministara BiH razmatra informaciju o kršenju ustavnog prava Bošnjaka na slobodno korištenje i upotrebu bosanskog jezika u Republici Srpskoj.

Dodik je ponovio da je neophodno usvojiti zakon o Ustavnom sudu BiH, jer je to ključno za budućnost Republike Srpske.

(VIDEO) Dodik: Ne postoji zemlja koja se na silu održala, pa neće ni BiH!

"Regulisanje nadležnosti načina odlučivanja i sastava Ustavnog suda BiH je ključno pitanje ovog vremena. To je pitanje naše budućnosti i pitanje da li Republike Srpske ima za pet-deset godina.", rekao je Dodik navodeći da moraju da se ukinu dodatne nadležnosti te pravosudne institucije.

On je dodao da je s HDZ-om razgovarao o zakonu o Ustavnom sudu BiH, na osnovu ranijeg predloga svih političkih partija iz Republike Srpske, a da se sugestije HDZ-a odnose na način izbora sudija iz Federacije BiH.

Dodik tvrdi da ima načina da se i protiv protivljenja SDA nastavi politička borba za usvajanje tog zakona, ukoliko bi za to postojala saglasnost svih stranaka iz Republike Srpske.

"Način da se to uradi jeste da sva pitanja koja su od našeg interesa budu dominatna... Ali s konvertitima iz Republike Srpske ne može ništa da se uradi“, kaže Dodik navodeći da bi usvajanje tog zakona trebalo usloviti (ne)odlučivanjem po svim drugim pitanjima.(nezavisne.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track