SARAJEVSKI KLINIČKI CENTAR BRANI IZETBEGOVIĆEVU ŽENU: I mi priznajemo više jezika i pisama
Foto: Printscreen/Twitter

Reakcija

SARAJEVSKI KLINIČKI CENTAR BRANI IZETBEGOVIĆEVU ŽENU: I mi priznajemo više jezika i pisama

Bosna i Hercegovina -

Nakon osuda javnosti u BiH jer je direktorka Kliničnog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović ismevala ekavicu, oglasili su se iz te institucije navodeći da je poznavanje više jezika bogatstvo.

"Klinički centar Univerziteta Sarajevu priznaje bosanski, srpski i hrvatski jezik, te se u pisanju koristimo latinicom i ćirilicom kao ravnopravnim pismima u BiH. Poznavanje više jezika smatramo velikim bogatstvom. U svojim nastupima i izlaganjima uposlenici KCUS često se koriste bosanskim, hrvatskim, srpskim, engleskim, njemačkim i drugim jezicima", saopštila je Pres služba KCUS.

Sebija Izetbegović, supruga Bakira Izetbegovića, člana Predsedništva BiH, napravila je skandal kada je podrugljivim tonom počela da priča na ekavici, nakon što joj je novinarka Al Džazire Nataša Kovačev postavila pitanje o broju odlazaka lekara iz ove zdravstene institucije.

Ponašanje Izetbegovićeve osudili su iz Udruženja BH novinari, tražeći da se direktorka KCUS-a javno izvini novinarki Kovačev.

Al Džazira Balkans osudila je odnos Izetbegovićeve prema novinarki te medijske kuće, ističući da poštuje i neguje punu jezičku ravnopravnost i da neće dozvoliti da bilo ko dovede u pitanje i ugrozi taj naš temeljni princip.

Sarajevsko Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije osudilo je nemio događaj na pres konferenciji menadžmenta KCUS, kao i, kako je navedeno, fašističko ponašanje direktorke KCUS-a, Sebije Izetbegović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track