BIH U FOKUSU TRAMPA: Upozorio da je nedovoljno pažnje posvećeno napadima u Zvorniku i Rajlovcu!
Foto: Reuters

Prešli olako preko krvoprolića

BIH U FOKUSU TRAMPA: Upozorio da je nedovoljno pažnje posvećeno napadima u Zvorniku i Rajlovcu!

Bosna i Hercegovina -

Bela kuća objavila je juče listu od 78 terorističkih napada koji su se desili od septembra 2014. do decembra 2016. godine, na koje kako smatra američki predsednik Donald Tramp mediji nisu obratili dovoljno pažnje.

Na toj listi nalaze se i dva napada izvedena u BiH. Jedan je napad na Policijsku stanicu u Zvorniku, koji je 27. aprila 2015. izveo 24-godišnji Nerdin Ibrić. Ibrić je tom prilikom u razmeni vatre ubijen, ali prethodno je ubio policajca Dragana Đurića i ranio dvojicu njegovih kolega. Istraga u ovom slučaju, koju vodi Tužilaštvo BiH, do danas nije okončana.

Iako su zbog sumnje na povezanost s ovim činom uhapšeni Kasim Mehidić i Avdulah Hasanović, koji su u pritvoru proveli mesec, nakon čega su pušteni, do danas nije podignuta optužnica niti ima jasnog motiva zašto je Ibrić izvršio napad.

Drugi napad, koji je Bela kuća, odnosno Tramp lično opisao kao jedan od onih kojima je trebalo da se posveti više pažnje, odnosi se na onaj počinjen u Rajlovcu u neposrednoj blizini kasarne Oružanih snaga BiH koji se dogodio 18. novembra 2015.

Nedeljko Radić i Armin Salkić (foto fejsbuk)
Nedeljko Radić i Armin Salkić (foto fejsbuk)

Tog je dana napadač Enes Omeragić, naoružan puškom, ušao je u sportsku kladionicu i pucao na dvojicu pripadnika OSBiH Nedeljka Radića i Armina Salkića, koji su preminuli od zadobijenih povreda. Omeragić je potom pobegao u pravcu Sokolja, gde se zatvorio u kuću, i posle nekoliko sati počinio samoubistvo.

Navodno su prilikom pretresa njegove kuće pronađeni predmeti i literatura koja se povezuje sa ISIL-om i radikalnim islamom, dok je nekoliko svedoka tvrdilo da je Omeragić ciljano išao prema Radiću i Salkiću jer je ranije imao sukob s njima i želeo da im se osvetiti. Tužilaštvo BiH ni u ovom slučaju još nije uspelo da rasvetli okolnosti koje su dovele do napada na dvojicu bh. vojnika.

Bela kuća distribuirala je listu terorističkih napada medijima nakon što je Tramp u govoru u Centralnoj komandi američke vojske u Tampi (Florida), ističući značaj borbe protiv radikalnog islamskog terorizma, spomenuo činjenici da nije dovoljno pažnje posvećeno nizu terorističkih napada širom evrope. Na listi Bijele kuće, osim Zvornika i Rajlovca, našli su se i teroristički napadi počinjeni u Parizu, Nici, Londonu, Istanbulu, Briselu, Orlandu, Sidneju, Berlinu, Hamburgu, Rijadu, Kairu, Kuvajtu.

BONUS VIDEO

PAZITE GDE IDETE NA ODMOR U 2017! Ovim zemljama prete teroristički napadi!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track