KLINTONOV DIPLOMATA GURA REVIZIJU TUŽBE BiH: Ko je Dejvid Šefer?
Foto: Youtube Screnshot UChicagoCIS

Otkrivamo

KLINTONOV DIPLOMATA GURA REVIZIJU TUŽBE BiH: Ko je Dejvid Šefer?

Bosna i Hercegovina -

Veliki prijatelj BiH, Dejvid Džon Šefer je čovek bez kojeg ne bi bilo revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije, tvrde danas mediji u BiH.

Radi se, kako navode, o "jednom od najvećih pravnih eksperata, visko moralnoj osobi sa velikim uticajem u međuanrodnim pravnim krugovima".

Za njega, kako se navodi, kažu da je uradio glavni deo posla, zbog čega i tvrde da je Šefer autor revizije presude protiv Srbije.

U Šeferovoj biografiji stoji da je američki pravnik i diplomata koji je 1997. godine, za vreme Billa Klintona, bio prvi ambasador SAD za pitanja ratnih zločina.

Šefer je profesor prava i direktor Centra za međunarodna ljudska prava Pravnog fakulteta Univerziteta Nortvesteru , a profešor je prava na međunarodnom pravu i ratnim zločinima na univerzitetima Džordžtaun, Kolumbija Djuk I Džordž Vašinton Univerzitetu.

Tokom Klintonovog prvog mandata najpre je bio viši savetnik Medlen Olbrajt, koja je tada bila ambasador u Ujedinjenim nacijama i zajedno sa njom bio je utemeljitelj ideje ICTY-a. Od 1993-1996 bio je zamenik odbora Nacionalnog veća sigurnosti SAD.

Kao ambasador, učestvovao je u stvaranju Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i Ruandu, Specijalnog suda za Sijera Leone, i Tribunala za zločine Crvenih Kmera u Kambodži.

On je takođe vodio pregovarački tim SAD u Međunarodnom krivičnom sudu (ICC), vodio je tim US eksperata od preko 200 stručnjaka. Bio je i šef sudiji Teoderu Meronu, jednom od članova tog tima.Klinton ga je imenovao sudijom iz američke kvote za Tribunal za bivšu Jugoslaviju, ali je po dolasku Džordža Buđa smenjen, a umesto njega republikanci su postavili - Teodora Merona.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track