IVANIĆ POSLE PREKINUTE SEDNICE: Ušli smo najveću krizu od Dejtona! Od Srba očekujem razumne odluke
Foto: Anadolija

IVANIĆ POSLE PREKINUTE SEDNICE: Ušli smo najveću krizu od Dejtona! Od Srba očekujem razumne odluke

Bosna i Hercegovina -

Ušli smo u vrlo ozbiljnu krizu, najozbiljniju posle Dejtona i vrhunac vaninstitucionalnog delovanja, rekao je Ivanić posle prekinute sednice Predsedništva BiH!

Prema njegovim rečima, to je bio poslednji pokušaj da se funkcionisanje BiH vrati u institucije sistema.

"Nije uspelo. Taman i da Sakib Softić ima legitimiet da podnese tužbu, a nema, ne može jedan čovek sam, bez ikakvog stava organa, odlučivati o stvarima koje mogu imati duboke implikacije po državu", smatra Ivanić.Dodaje da se ušlo u "ozbiljnu političku krizu i vrhunac vaninstitucionalnog delovanja".

Dodao je i da se boji da se ovim ušlo u jednu duboku krizu i u vrhunac vaninstitucionalnog delovanja, te da je vrlo teško kazati šta će se dešavati u budućnosti.

"Taman i da gospodin Softić ima legitimitet da podnosi tužbu, a nema videćete, ne može jedan čovek da odlučuje o stvarima koje tako duboko zadiru u odnose unutar BiH i u regiji. Ovo nema veze sa tužbom i sve ono što sam govorio nije imalo uticaj na samu tužbu nego na način odlučivanja unutar BiH. Mene ne zanima tužba koja će se, verujem, pokazati neosnovanom, nego ti paralelizmi u načinu odlučivanja u BiH. Veliko je pitanje šta će sada uslediti, kada će Predsedništvo moći ponovo da zaseda, sa kojim temama i sa kojim načinom odlučivanja. Ja ću sve učiniti da izbegnemo krizu, ali ja je nisam napravio i sve sam učinio da je izbegne. Ja mislim da su ovo suštinska pitanja dugoročne stabilnosti unutar BiH i mislim da će pojedinci morati razmisliti o svojim pojedincima. Ne znam da je ikada sednica Predsedništva prekinuta ovako i mislim da su implikacije ozbiljne jer je reč o ovako važnom telu.

Ono što očekujem od srpskih predstavnika jeste da ne rade ovo što je učinio gospodin Izetbegović, koji je na ovaj način blokirao donošenje odluka u institucijama sistema BiH", zaključio je svoje obraćanje predsedavajući Ivanić.Na pitanja novinara šta će Međunarodni sud pravde odlučiti o ovom zahtjevu kazao je kako smatra da je on upravu u ovom slučaju te da će i sud odlučiti da nije postojala autorizacija svih strana, te da će zahtev biti odbijen.

Foto: Beta
Foto: Beta

"Ja sam ambasadore svih ključnih zemalja zvao pre desetak dana, upozorio na ovo stanje i zamolio da urade nešto što nije nemoguće, odnosno, da nam traže da Međunarodni sud prikaže kakva je procedura apelacije, što bi siguran sam, da je stiglo na vreme, uticalo na izbegavanje krize. Danas su pojedini članovi napustili rad Predsedništva i pitanja o bojkotu nemojte meni upućivati, jer ja nisam bojkotovao instuticije, nego sam tražio da se ta pitanja vrate u institucije. Mnogi su me prethodnih dana pitali zašto ja branim Srbiju, ali ja ne branim ovde Srbiju nego mislim da branim BiH, normalnu BiH u kojoj se zna kakav način odlučivanja vlada.

Narednih dana se treba održati hladna glava i razmišljanje, smatra Ivanić.

- Mislim da će naredni dani zahtevati hladnu glavu, ono što očekujemo od srpskih predstavnika da ne rade ovo što je uradio Izetbegović. Bilo je jasno da ove odluke ne bi bilo, jer da se glasalo o njoj, ja bih bio protiv odluke, on bi bio ZA, Čović bi bio suzdržan. Zato je napuštanje pokušaj da se kaže da sednice nije ni bilo. Definitivno, BiH nije u stanju da donese odluku da li će podići reviziju presude. Očekujem da srpski predstavnici ne ponavljaju pristup koji je vaninstitucionalan - kazao je Ivanić.

Vanredna sednica Predsedništva BiH prekinuta je danas, a Ivanić i Izetbegović najavili su da će dati odvojene izjave za medije, kada će biti poznato više detalja.

Sednicu je zakazao Ivanić, koji je juče posle razgovora sa državnim vrhom Srbije u Beogradu, najavio da će posle sednice poslati novo pismo Sudu u Hagu u kojem će u svojstvu predsedavajućeg Predsedništva BiH taj sud obavestiti da "iza revizije presude po tužbi protiv Srbije ne stoji Bosna i Hercegovina"

UŽIVO HAOS U SARAJEVU Prekinuta sednica Predsedništva BiH, Ivanić i Izetbegović daće odvojene izjave

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VESTI KURIR TV 23.02.2017

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track