Najnovije vesti

MLADEN IVANIĆ: Izetbegović napustio sednicu Predsedništva, revizija nema legitimitet!
Foto: Anadolija

Kriza zbog revizije tužbe protiv Srbije

MLADEN IVANIĆ: Izetbegović napustio sednicu Predsedništva, revizija nema legitimitet!

Bosna i Hercegovina

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da pokretanje revizije tužbe nema legitimitet, jer ne može jedan čovek da odlučuje o tome, i dodao da je vanredna sednica Predsedništva BiH prekinuta jer ju je napustio bošnjački član Bakir Izetbegović, zato što nije želeo da odlučuje o podnošenju zahteva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

"Ovo nema veze sa tužbom, već na odlučivanje unutar BiH. Mene tužba ne zanima jer će se brzo dokazati da nije bila legitimna. Mene zanima vaninstitucionalno delovanje, paralelizmi. Veliko je pitanje šta će sada uslediti, kada će Predsedništvo ponovo sesti, sa kojim temama i kojom vrstom odlučivanja", rekao je Ivanić. Dodao je da će učiniti sve da sistem funkcioniše, ali da nije on napravio krizu.

Foto: Printscreen RTRS
Foto: Printscreen RTRS

"Zaista nisam, želeo sam da institucije o svemu odlučuju. Treba hladne glave razmisliti i ponovo videti. Mislim da su ovo suštinska pitanja dugoročne stabilnosti i svi akteri moraju razmisliti šta su posledice", poručio je Ivanić.Narednih dana se treba održati hladna glava i razmišljanje, smatra Ivanić.

"Ono što očekujemo od srpskih predstavnika da ne rade ovo što je uradio Izetbegović. Bilo je jasno da ove odluke ne bi bilo, jer da se glasalo o njoj, ja bih bio protiv odluke, on bi bio za, Čović bi bio suzdržan. Zato je napuštanje pokušaj da se kaže da sednice nije ni bilo. Definitivno, BiH nije u stanju da donese odluku da li će podići reviziju presude", zaključio je on.

- "Posle toga, da ne bi doprineo razjedinjavanju, sednicu je napustio i Dragan Čović, tako da odluka o podnošenju zahteva za reviziju nije doneta", objašnjava je Ivanić i dodao da je to bio poslednji pokušaj da se funkcionisanje BiH vrati u institucije sistema.

"Nije uspelo. Taman i da Sakib Softić ima legitimiet da podnese tužbu, a nema, ne može jedan čovek sam, bez ikakvog stava organa, odlučivati o stvarima koje mogu imati duboke implikacije po državu", rekao je Ivanić.

14:05 - "Ušli smo u ozbiljnu krizu, ovo je vrhunac vaninstitucionalnog djelovanja. Mene sama tužba ne zanima, jer sam uvjeren da će se vrlo brzo pokazati da ona nije legitimna", rekao je Ivanić. On je postavio pitanje kada će se Predsjedništvo BiH ponovovo sastati, sa kojom temom i kojom vrstom odlučivanja.

"Јa ću sa svoje strane učiniti sve da sistem funkcioniše - rekao je on i istakao da ne pamti da se "ovako nešto desilo u postdejtonskoj BiH", kazao je.

Foto: RTRS
Foto: RTRS

10 NAJVAŽNIJIH PORUKA sa sastanka Vučića, Nikolića, Dodika i Ivanića, a NAJJAČA je DEVETA!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...