Najnovije vesti

ZAHTEV PREDAT: Sakib Softić predao Hagu zahtev za reviziju presude protiv Srbije
Foto: Printscreen N1

Sad je zvanično

ZAHTEV PREDAT: Sakib Softić predao Hagu zahtev za reviziju presude protiv Srbije

Bosna i Hercegovina

Agent BiH u Međunarodnom sudu pravde u Hagu Sakib Softić danas je predao zahtev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid. Softić je zahtjev predao u pratnji šef bosanskohercegovačkog ekspersknog tima koji je radio na prikupljanju dokaza za reviziju presude po tužbi BiH Dejvida Šefera i holandskog advokata Fona van den Biesena.

Što se tiče daljnjih procedura, Međunarodni sud pravde u Hagu proveriće činjenice i rokove, a zatim uputiti zahtev BiH Srbiji.

Televizija N1 je prikazala kako delegacija BiH, u kojoj je i agent te zemlje pred Sudom u Hagu Sakib Softić, ulazi u zgradu Suda oko 14.45 sati.

Zahtev za pokretanje postupka revizije predaje se registru suda koji proverava tehničke činjenice vezano za rokove. Potom se zahtev šalje drugoj strani, odnosno Srbiji, da se izjasni o zahtevu. Rok za to nije određen, a obično je između tri i šest meseci. Posle toga i BiH ima pravo na odgovor.Čitav postupak revizije presude, ukoliko ona bude odobrena, traje više godina.i u drugim bh. općinama, isključivši pritom odgovornost Srbije za počinjenje genocida.

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da Softić nema legitimitet za ovo i da je ceo ovaj proces izveden van institucija BiH.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: VESTI KURIR TV 23.02.2017

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...