Najnovije vesti

ŠAMARČINA IZ HAGA IZETBEGOVIĆU: Srbija NIJE GENOCIDNA!
Foto: Printscreen YouTube

IZETBEGOVIĆ ZNAO DA REVIZIJA NEMA ŠANSE Softić još 2016. obavešten da nije agent BiH

ŠAMARČINA IZ HAGA IZETBEGOVIĆU: Srbija NIJE GENOCIDNA!

Bosna i Hercegovina

HAG - Međunarodni sud pravde obavestio je Sakiba Softića još u maju prošle godine da ga ne smatra ovlašćenim agentom Bosne i Hercegovine pred tim sudom, saopštio je predsednik MSP Roni Ejbreham.

Kako je Ejbreham objasnio u saopštenju, objavljenom na sajtu MSP, Softić se 25. maja 2016. godine obratio pismenim putem sudu sa pitanjem da li je njegovo imenovanje kao agenta BiH u procesu protiv Srbije validno za pokretanje procedure revizije presude od 26. februara 2007. godine. MSP je već sledećeg dana, 26. maja 2016. godine, obavestio Softića da je neophodno novo imenovanje.

Sudija Roni Ejbraham: Sakib Softoć je još 2016. obavešten da ga MSP više ne smatra ovlašćenim agentom BiH (Foto: Printscreen YouTube)
Sudija Roni Ejbraham: Sakib Softoć je još 2016. obavešten da ga MSP više ne smatra ovlašćenim agentom BiH (Foto: Printscreen YouTube)

"Sud nije dobio nijedan dokument koji bi potvrdio imenovanje Softića u svrhu postupka revizije presude iz 2007. godine", naveo je sudija Ejbraham u obrazloženju. Sud je takođe 13. jula 2016. godine dobio pismo Mladena Ivanića, tadašnjeg člana predsedništva BiH, kao i 3. februara 2017. godine pismo ministra spoljnih poslova BiH Igora Crnatka koji su naveli da "predsedništvo BiH nije donelo odluku o novom postupku pred sudom, niti odluku o davanju novog ovlašćenja Sakibu Softiću, bivšem agentu BiH a ni o imenovanju nekog drugog kao agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde".

Sud navodi da je u svetlu očigledne neizvesnosti oko namera BiH po pitanju zahteva za reviziju, 24. februara 2017. godine zatražilo od predsedništva BiH dodatne informacije o tom pitanju. Kako se podseća, u sud su stigla tri pisma odvojeno 2. marta - od predsedavajućeg predsedništva BiH Mladena Ivanića, kao i članova predsedništva BiH Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića.

Sud navodi da je Ivanić odgovorio da "nijedna zvanična institucija BiH nije donela odluku o pokretanju revizije pred MSP". Čović je u svom pismu objasnio da to pitanje nije bilo predmet razmatranja ili odluke Predsedništva BiH kao kolektivnog vrhovnog organa BiH. Izetbegović je u odgovoru sudu tvrdio da je odluka o imenovanju Softića od 4. oktobra 2002. godine za agenta BiH u procesu protiv Jugoslavije "ostaje validna i na snazi" i da zahtev za reviziju koji je podnet 23. februara ove godine nedvosmisleno potpada pod mandat Softića kao agenta".

Pažljivim razmatranjem pisama, sud je došao do zaključka da njihov "sadržaj pokazuje da nema odluke kompetentnih vlasti, u ime Bosne i Hercegovine kao države, o zahtevu za reviziju presude od 26. februara 2007. godine" te da se nije na valjan način pristupilo tom pitanju.

"Shodno tome, ne može se preduzeti nikakvo dalje postupanje po zahtevu za reviziju presude protiv Srbije", zaključuje se u saopštenju predsednika Međunarodnog suda pravde.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...