(FOTO) U BIH OBELEŽILI GODIŠNJICU TURSKE BITKE: Kažu da su ginuli i Bošnjaci
Foto: Anadolija

Tradicionalno

(FOTO) U BIH OBELEŽILI GODIŠNJICU TURSKE BITKE: Kažu da su ginuli i Bošnjaci

Bosna i Hercegovina -

Minutom ćutanja i polaganjem venaca, učenjem odlomaka iz Kurana i intoniranjem himni BiH i Turske kao i počasnom paljbom na lokalitetu spomenika turskim šehidima u Donjem Kamengradu u Sanskom Mostu obležena je 102. godišnjica bitke na Čakanaleu, koja se dogodila u Prvom svetskom ratu i zauzima najznačajnije mesto u istoriji Republike Turske.

Obeležavanje je počelo intoniranjem himni, a u prisustvu velikog broja građana Sanskog Mosta, predstavnika EUFOR-a i drugih gostiju, na spomenik šehidima cveće i vence su položili ambasador Republike Tuske u BiH Haldun Koc, predsednik Turske vojne misije u BiH Tajfun Celik, i načelnik opšine Sanski Most Faris Hasanbegović.

Foto Anadolija
Foto Anadolija

Obeležavanju su prisustvovali i ataše za verske poslove pri turskoj ambasadi u BiH Hasan Atli, kao i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Sanskom Mostu Husein ef Kovačević.

Načelnik Faris Hasanbegović istakao je da je Sanski Most već tri godine zaredom domaćin obeležavanja godišnjice bitke odnosno Dana šehida.

Foto Anadolija
Foto Anadolija

“Sanski most je domaćin obeležavanja, ne samo godišnjice jedne od najvećih pobeda u Prvom svetskom ratu, gde su i hiljade Bošnjaka ostavile kosti na Galipoljskom ostrvu, već i obeležavanja jubileja zajedništva i simbioze turskog i bosanskog političkog, ekonomskog, društvenog i kulturnog identiteta, koji su na ovim prostorima preko 400 godina bili isprepleteni jedni drugima, stvarali i generisali jedni druge i direktno uticali da današnja BiH bude jedinstvo različitosti u punom smislu reči”, rekao je Hasanbegović.

(Anadolija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track