SINDIKATI PROTESTUJU U BANJALUCI: Policija im NAPLATILA obezbeđenje skupa
Foto: Printscreen Mojahercegovina.com

Ispostavili im račun

SINDIKATI PROTESTUJU U BANJALUCI: Policija im NAPLATILA obezbeđenje skupa

Bosna i Hercegovina -

Savez sindikata Republike Srpske organizovaće 1. maja, na Međunarodni praznik rada, mirnu protestnu šetnju u Banjaluci od Trga Krajine, pored Narodne skupštine i Vlade do parka "Mladen Stojanović", gde će biti pročitan prvomajski proglas.

Predsednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić rekla je da će protestnom šetnjom biti izraženo nezadovoljstvo položajem radnika u RS zbog neprimenjivanja radno-pravnog zakonodavstva. Ona je istakla da sindikalci trpe pritiske, i navela da je policija u Banjaluci prvi put tražila da se plati obezbeđenje protestne šetnje.

Sindikat je dobio predračun od policije da uplate 3.080 konvertibilnih maraka (više od 1.500 evra) za 77 policijskih službenika koji bi, po proceni Policijske uprave Banjaluka, trebalo da osiguravaju javni skup.

Mišićeva je dodala da su morali da plate taj iznos kako skup ne bi bio zabranjen, iako oni nisu tražili policijsko osiguranje, dok su iz Policijske uprava Banjaluka saopštili da prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja troškove angažovanja pripadnika policije na obezbeđenju skupa snosi organizator.

"Nikada nijedan sindikat nije dobio zahtev da plati ovaj skup i ovo sam doživela kao lični pritisak", naglasila je ona.

Mišićeva je odbila ponudu Socijalističke partije RS da oni plate te troškove, poručivši im da smene svog ministra rada Milenka Savanovića, ako već žele da pokažu da su istinski zastupnici radnika i njihovih prava.

Najavljeno je da će u protestnoj šetnji biti nekoliko hiljada radnika, najodgovornijih članova sindikata iz Republike Srpske. Učesnici protesta su pozvani i na "solo" prvomajski pasulj, koji će organizatori deliti u parku.

"To će biti poruka 'opasuljite se'", kazala je predsednica Saveza sindikata RS.

Predsednik Konfederacije sindikata RS Obrada Belenzade ranije je rekao da ne vidi nikakvu svrhu radničkog okupljanja 1. maja.

"Kakva je svrha hodati i zviždati oko prazne zgrade Vlade tog dana kada niko ne radi", kazao je on, dodavši da ako treba ići u protestnu šetnju, onda to treba činiti radnim danom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track