ČLANOVI  ANSABLA JOVAN DUČIĆ NA POKLONIČKOM PUTOVANJU: Pokloniće se moštima Svetog Vasilija
Foto: Profimedia

Vera

ČLANOVI ANSABLA JOVAN DUČIĆ NA POKLONIČKOM PUTOVANJU: Pokloniće se moštima Svetog Vasilija

Bosna i Hercegovina -

Dvadesetak članova Ansambla narodnih igara "Jovan Dučić" iz Trebinja krenulo jutros pešice prema svetilištu Ostrog, kako bi se poklonili svečevim moštima uoči Vasilijev dana, a na sami praznik 12. maja će se vratiti kući, odnosno u trebinjsko selo Mrkonjiće, svečevo rodno mesto, gde se svake godine okupi na hiljade hodočasnika.

"Ja već dvanest godina odlazim pješice prema Ostrogu, a već deset godina me prate i moji prijatelji, igrači iz Ansambla, devojke i mladići, među kojima ima i maloletne djece, ali ni mi nismo sami, jer, od neke grupice koja je pre desetak godina odlazila prema ovom svetilištu, sada iz Hercegovine odlazi na stotine hodočasnika", kaže Nebojša Ratković, predsednik ANI "Jovan Dučić".

Kaže da i njega i njegove prijatelje vodi isključivo ljubav božija i da prema Ostrogu idu kako bi se zahvalili ovom hercegovačkom svetitelju za sve ono što radi i što je uradio za njih.

Savo Šešelj ima samo 16 godina, a njegov prijatelj Aleksa Džodžo 17, ali su, kako kažu, do sada već odlazili pešice pod Ostrog i neće im predstavljati nikakav problem ni ovaj odlazak.

"Ja sam prvi put pod Ostrog išao pešice sa Ansamblom kao dečak od 12 godina i od tada nisam nijednu godinu propustio odlazak, a svaki put mi je bilo sve lakše i svake godine sam sa nestrpljenjem čekao da krenem, jer je ovo poseban doživljaj, a da ne govorim o posebnom trentuko kada se poklanjamo ćivotu Svetog Vasilija“, rekao nam je sa ushićenjem Aleksa.

Njegovoj kolegici iz ansambla Nini Ćurić je ovo takođe peta godina do pešice odlazi pod Ostrog, a prvi put je krenula kao petnaestogodišnja devojčica.

"Svaki put zaista jeste lakše, a prošle godine je bilo najlakše verovatno zbog toga što nas svaki put prema ostroškim gredama vuče velika ljubav", kazala je kratko uoči polaska.

Najstariji među njima, iako nije član ansabla, bio je Srećko Baričanin (62).

"Smatram da sam u dobroj kondiciji, a pet dana uoči polaska sam se posebno pripremao hodajući svaki dan po 20 kilometara, tako da sam spreman pratiti ovu omladinu", rekao je kratko uoči polaska.

Članovi ANI "Jovan Dučić" su uoči polaska ispred Sabornog hrama u Trebinju najprije dobili blagoslov od oca Aleksandra Ilića, jer tako, kako rekoše, godinama rade i godinama ih ispraća isti sveštenik...

(saransak.com)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Radovi u Hramu Svetog Save

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track