22 GODINE OD TUZLANSKE KAPIJE: Dve teorije o smrti 71 osobe i ranjavanju 200 civila

Spor oko topovske granate i eksplozivne naprave

22 GODINE OD TUZLANSKE KAPIJE: Dve teorije o smrti 71 osobe i ranjavanju 200 civila

Bosna i Hercegovina -

Na današnji dan navršava se 22 godine od pogibije 71 osobe i ranjavanje 200 na tuzlanskom šetalištu. Bošnjačke vlasti za ovaj napad okrivile su VRS koja je navodno ispalila topovsku granatu kalibra 130 mm sa Ozrena na Tuzlu i za taj napad tereti srpskog oficira Novaka Đukića, dok srpski veštaci tvrde da je rekonstrukcija iz 2014. pokazala da žrtve nije ubila srpska granata, nego je u pitanju eksplozivna naprava koja je tu postavljena.

Na poznatom tuzlanskom šetalištu 25.maja 1995 okupio se veliki broj mladih ljudi. Na taj prostor izenanda je po priči očevidaca sa položaja Vojske Republike Srpske (VRS) ispaljena topovska granata koja je pala i usmrtila 71 osobu, od kojih je najmlađa imala samo tri godine, a preko 200 ranjeno. Ova tragedija ostala je upamćena kao “Zločin na Kapiji”, u medijima poznat kao Tuzlanska kapija.

ISTINA O TUZLANSKOJ KAPIJI: General VRS Novak Đukić na slobodi

Za ovaj napad optužen je i osuđen oficir Vojske Republike Srpske (VRS) Novak Đukić, koji je proglašen krivim da je kao komandant Taktičke grupe Ozren 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu. On je u junu 2014. godine pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora. General Đukić je pušten iz pritvora i on se nalazi na lečenju u Beogradu, dok je pravosuđe BiH za njim raspisalo poternicu, ali od izručenja nema ništa jer general Đukić kako tvrde ima srpsko državljanstvo. Od Srbije su BiH zatražio da general kaznu služi u Srbiji, ali je iz Srbije stigao zahtev za prosec revizije presude, zbog novih nalaza veštaka, prema kojima granata, nije ispaljena sa položaja Vojske Republike Srpske.

TUZLANSKA PREVARA: Rekonstrukcija tragedije utvrdila nameštaljku!

Rekonstrukcija događaja na Tuzlanskoj kapiji obavljena je početkom septembra 2014. na vojnom poligonu Nikinci. Sama rekonstrukcija je pripremana više od dva i po meseca u Republici Srpskoj i Srbiji. Balističar Mile Poparić nakon detaljne analize ovog događaja, rekao je da je eksperimentom utvrđeno da granata koja je pala 25. maja 1995. godine, nije mogla doći sa položaja VRS sa Panjika na Ozrenu.

Milorad Ivošević, šef Tima odbrane generala Novaka Đukića je tom prilikom istakao da ova rekonstrukcija događaja jasno pokazala da eksploziju na „Tuzlanskoj kapiji“ nije uzrokovala granata, nego je, najverovatnije, reč o nekom drugom eksplozivu.

„Od početka postoji namera da se „Tuzlanska kapija“ stavi na teret generalu Novaku Đukiću, da bi se izbegli odgovori na pitanje ko je počinio zločin nad mladim ljudima u Tuzli“, rekao je Ivošević i dodao da se tada dogodila velika tragedija u BiH, a da se krije odgovor ko je to učinio.

On je tad podsetio i da su strani eksperti upozoravali da ovakva granata ne može da izazove takvu posledicu.

TUZLANSKA KAPIJA: Raspisana poternica za generalom VRS Novakom Đukićem

Član ekspertskog tima, stručnjak za balistiku, Mile Poparić tada je rekao da granata koja je pala pod uglom za koji je veštak optužbe Berko Zečević tvrdio da je pala sa položaja Vojske Republike Srpske (VRS) nije mogla doći sa tog položaja.

„Zečević je tvrdio da je ta granata od 130 milimetara ispaljena sa Panjika, položaja VRS, što današnja rekonstrukcija događaja u potpunosti demantuje“, rekao je Poparić i dodao da je Zečević uredno pozvan na ekspertizu, ali da nije došao. Specijalista sudske medicine i Direktor zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske Željko Karan rekao je da je neophodno da neko objasni kako je moguće da, imajući u vidu zakonitosti rasturanja gelera kod eksplozije artljerijske granate, osoba na udaljenosti od 30 metara ima povrede u predelu potkolenica.

„Nesporno je da su povrede poginulih nastale delovanjem fragmenata nekog eksplozivnog sredstva, ali pitanje je da li granata udaljena 30 metara može napraviti takve povrede nekoj stradaloj osobi“, rekao je Karan.

Iako je obavljena eksprtiza i podnet zahtev za reviziju sud BIH kategorički je odbio reviziju, tvrdeći da je situacija potpuno jasna i da su vrhunski balistički stručnjaci utvrdili da je smrtonosna granata stigla sa teritorije pod kontrolom VRS.

(EPK/Foto: Prinscreen Youtube)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja