U DIVLJINI BEZ HRANE I VODE: Italijan kod Mostara čudom preživeo 6 dana
Foto: Avaz.ba, Foto: Avaz.ba

PRONAĐEN NA STENI

U DIVLJINI BEZ HRANE I VODE: Italijan kod Mostara čudom preživeo 6 dana

Bosna i Hercegovina -

Italijanski državljanin Paolo Mateo di Lućio, kojeg su spasioci pronašli u ponedeljak uveče u šumi u blizini jezera Salakovac kod Mostara, praktično je šest dana preživeo u divljini, na jednoj steni bez hrane.

Ovaj 45-godišnjak još 22. maja iz Italije je svojim vozilom stigao u Međugorje, a dan kasnije zaputio se u Mostar. Na obali jezera Salakovac zapalio je svoj automobil, a informaciju o tome policiji su prosledili radnici s Hidroelektrane.

foto: Avaz.ba

Tada policija počinje da traga za njim, ali kao za nepoznatim vozačem koji je zapalio svoj automobil, s obzirom na to da je zvanično porodica njegov nestanak prijavila 27. maja.

Tokom intenzivne potrage, a zahvaljujući prvenstveno iskusnom inspektoru Policijske uprave Mostar Ivici Pekiću, korisne informacije policiji dao je jedan od radnika HE Salakovac, koji je kazao da su ribari u jednom momentu uočili "čudnog muškarca".

Trag je inspektore odveo sve do ribara u Konjicu, koji su s fotografije prepoznali Di Lućija, nakon čega je pomoć zatražena od pripadnika Hercegovačke službe spašavanja (HGSS).

foto: Avaz.ba

Kada su ga na nepristupačnom terenu uočili durbinom, uputili su se prema njemu, ali, kada je spazio policajca u uniformi, pokušao je da skoči u vodu. Ipak, brzo je savladan.

Pronađen je u potpuno dezorijentiranom stanju i nije mogao ni da hoda. Hospitalizovan je na odeljenju psihijatrije. Ne seća se uopšte da je zapalio automobil, a tek je kratko rekao da se zaputio u Međugorje, "jer je osjećao nemir". Di Lućio će u bolnici ostati sve do petka, kada će zajedno s roditeljima i sestrom, koji su stigli u Mostar, otputovati kući.

Zanimljivo je da nikakvi ostaci hrane nisu nađeni na mestu njegovog pronalaska niti u blizini. U policiji pretpostavljaju da je tokom šest dana boravka na steni i u divljini pio vodu iz jezera.

(Kurir.rs/ Avaz.ba)

Foto: Avaz.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track