(VIDEO) PRLJAVI NOVAC PREPLAVIO BIH: Ko sve finansira terorizam?
Foto: Profimedia

SUMNJIVO

(VIDEO) PRLJAVI NOVAC PREPLAVIO BIH: Ko sve finansira terorizam?

Bosna i Hercegovina -

U proteklih nekoliko godina, putem kupovine nekretnina, u Bosnu i Hercegovinu je stigao novac sumnjivog porekla.

Ova javna tajna saopštena je i zvanično u Sarajevu, na početku dvodnevne konferencije posvećene rizicima od finansiranja terorizma. I dok su indikatore takvog rizika u Sarajevu analizirali domaći i britanski bezbednjaci, novo upozorenje stiglo je iz sedišta Saveta bezbednosti UN-a. Bosne i Hercegovine kao veze sa terorizmom, ponovo je i previše na najnovijoj, danas objavljenoj, Konsolidovanoj crnoj listi.

Na više od 160 stranica najnovije crne liste, pojedinci i organizacije kojima je BiH mesto rođenja ili boravka. I nastanka ili opstanka a navodno su zabranjeni.

Od pojedinaca ponovo prednjači Nusret Imamović, jedan od komandanata zloglasne sirijske AL Nusre. Društvo mu pravi najmanje šest lica afro-azijskog porekla koji su "veštine" džihada baš u BiH sticali.

U drugom delu opet, organizacije čiji je rad još 2010. godine navodno zabranjen. Ali one i dalje u BiH aktivne – pod istim ili izmenjenim imenom. Njihovi ogranci navedeni sa preciznim adresama. Na te adrese domaći bezbednosni “čarobnjaci“ očigledno ne svraćaju.

Zato “finansijski čarobnjaci“ arapskog porekla, Bosnu i Hercegovinu ne zaobilaze.

"Očigledno je da je deo novca unešen u BiH gde mu je sumnjivo poreklo i gde su napravljene transakcije, promet nekretnina koji nisu do kraja – gde su cene iskazane nerealno i imaju druga saznanja i u tom pravcu se preduzimaju određene aktivnosti", kaže Mijo Krešić, zamenik ministra bezbednosti BiH.

(Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track