GRAĐANI PREPLAŠENI: Najotrovnija zmija Evrope hara Bosnom i Hercegovinom!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

U STRAHU OD UJEDA GMIZAVACA

GRAĐANI PREPLAŠENI: Najotrovnija zmija Evrope hara Bosnom i Hercegovinom!

Bosna i Hercegovina -

Sezona toplog vremena probudila je gmizavce, koji u pojedinim gradovima već prave probleme. U poslednje dve nedelje u Univerzitetskoj bolnici Foča zbrinuli su pet pacijenata koji su doživeli ujed zmije.

Šefica Službe za infektologiju, Jelena Firesku Govedarica, rekla je da su pacijenti prošli bez težih posledica.

"Imamo serum Antiviperinum i spremni smo na sve, jer ove godine, kažu, ima veći broj zmija nego inače", dodaje Firesku Govedarica.

U Urgentnom centru Kantonalne bolnice Goražde ove sezone nisu imali slučajeva zmijskih ugriza, osim pacijenta koji je transportovan iz Rudog.

"Tamo je dobio serum, a ovde ostalu potrebnu terapiju, analgetike i antibiotike, jer radilo se o našem osiguraniku. Ujed zmije je bio u predelu ruke i sve je prošlo bez posledica", kaže dežurna doktorica UC, Alta Bihorac, te dodaje da UC KB Goražde raspolaže sa zalihama seruma Antiviperinum.

Višegrad trenutno bez seruma

Dom zdravlja Višegrad trenutno nema serum, a interes za njegovom nabavkom pokazali su i radnici komunalnog preduzeća koji se već susreću sa zmijama. Ujeda tokom ove sezone nije bilo, ali do bolnice u Foči potrebno je oko sat i po vremena, pa je eventualni ugriz i potencijalni rizik za pacijenta.

"Imali smo određenu količinu seruma na zalihama, ali istekao mu je rok trajanja, pa nam je problem nabaviti 4-5 doza koliko nam godišnje treba. Okrenuli smo se Sarajevu i očekujem da ćemo naredne sedmice rešiti taj problem", dodaje Škipina.

Ujedi poskoka u Hercegovini

Alpinistkinja Martina Matlek (34) iz Dubrovnika, koju je na planini Prenj pre sedam dana ugrizao poskok, još uvek se oporavlja u Kantonalnoj bolnici dr Safet Mujić u Mostaru.

"Spasio je dragi Bog, jer nam je dovezena pet sati nakon ugriza. Ona se sada uspešno oporavlja", kazao je dr Nazif Derviškadić, šef Infektivnog odeljenja, stručnjak sa ogromnim iskustvom. Uz Martinu na ovom odeljenju je ovih dana bila još jedna pacijentkinja, koju je, takođe, ugrizao poskok u blizini kuće u mostarskom prigradskom naselju Dračevice.

No, ona je, praktično, u bolnicu došla manje od pola sata nakon ugriza te nikakvih komplikacija u lečenju nije bilo. Kada je u pitanju ugriz zmije najvažnije je što pre stići do najbliže zdravstvene ustanove.

"Važno je da pacijent miruje i da se samo lagano na mesto ugriza stavi hladan oblog. Dakle, ne isisavati zubima otrov, ne rasecati i ne podvezivati ekstremitete", ističe dr Derviškadić.

Zmije pored Jale

Najezda zmija nije zaobišla ni Tuzlu. U proteklih nekoliko dana primećene su pored korita reke Jale, a nije retkost da se pojavljuju i pored stambenih objekata. Iz nadležnih komunalnih i zdravstvenih institucija pozivaju na oprez. Kako je potvrđeno iz Klinike za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla, seruma zasad ima.

"Seruma trenutno imamo. Na našoj Klinici dosad nismo imali ležećih pacijenata od ugriza zmije. Sumnji jeste bilo, ali slučajeva ugriza nije" rekla je prim. dr Lejla Delalić, dežurni lekar.

U Zavodu za javno zdravstvo TK u toku je procedura nabavke 30 do 40 doza antiviperičnog seruma.

Saveti ljubiteljima prirode

Prema rečima dr Alte Bihorac, pri odlasku u prirodu bitno je voditi računa o zaštitnoj opremi.

"I ja sam često u prirodi i uvek pazim gde ću stati i gde otići. U zavisnosti od onoga što planiraju raditi vani i od mesta gde idu, građani trebaju obući hlače sa dugim nogavicama, obuti i čizme, odeću sa dužim rukavima, koristiti i rukavice", kaže Bihorac.

Poskok – najopasnija vrsta u BiH

Benjamin Jusić, stručnjak za poskoke ranije je rekao da dve do četiri nedelje nakon hibernacije mužjak poskoka pre ženke izlazi iz legla radi spermatogeneze.

"On se, jednostavno, sunča, odnosno treba toplotu, a kad ženke počnu da izlaze sledi parenje. Ženka poskoka prvi put može dobiti tri do pet mladih, a starija i preko 10. Ako parenje počne u aprilu ili maju mlade će dobiti u avgustu ili septembru - objasnio nam je Jusić, dodavši da poskoci za razliku od većine drugih zmija koje polažu jaja, rađaju žive mlade.

Strah i neznanje

Direktor Veterinarske stanice Goražde, dr Enver Borovina, kaže da su poskok i šaran jedine opasne vrste zmija u BiH.

"Poskoka nisam vidio godinama i mislim da se cela priča o zmijama, zbog neznanja i straha, malo i naduva. Smokulja uopšte nije otrovna, a pogotovo vodene zmije koje često vidimo na obalama reka", kaže Borovina.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

ALARMANTNO: Srbija leglo zmija!

(Kurir.rs/ Avaz.ba)

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track