(VIDEO) DODIK RAZOTKRIVA: Izetbegović traži način da se preko pravosuđa obračuna sa vrhom Srpske
Foto: RTRS

STRAHOVITI PRITISCI

(VIDEO) DODIK RAZOTKRIVA: Izetbegović traži način da se preko pravosuđa obračuna sa vrhom Srpske

Bosna i Hercegovina -

Nije slučajno da se, posle obustavljanja istrage u predmetu 'Referendum', produkuje novi, preti Tužilaštvom i pokušava da se kriminalizuje rukovodstvo Srpske, odgovorio je Milorad Dodik na zahtev Bakira Izetbegovića da članice PIK, visoki predstavnik i Tužilaštvo BiH sankcionišu predsednika Republike Srpske zbog navodnog raspirivanja mržnje u Bratuncu 7. jula.

Iz Tužilaštva BiH potvrđeno je da su već formirali predmet, a Dodik kaže da Izetbegović samo traži način da ga dovede pred sud i da se treba navići na tu vrstu pritiska i ignorisati ga.

Izetbegović traži da Tužilaštvo BiH optuži Dodika za sprečavanje povratka, raspirivanje verske i nacionalne mržnje prema Bošnjacima, a predsednik Srpske podseća da svi Bošnjaci povratnici imaju sva prava, da im je vraćena imovina i da žive slobodno.

foto: N1

Osman Mehmedagić, šef OBA BiH

Dodik se osvrnuo i na to što je Izetbegović ustao u odbranu Osmana Mehmedagića Osmice, ratnog telohranitelja njegovog oca Alije Izetbegovića, danas šefa Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH (OBA BiH).

"Kada mu je otac umirao rekao mu je - pripazi Osmicu i postavi ga na najvažnije mesto. I to je uradio. I sada on priča o političkomn uticaju. Neverovatno. Sve informacije koje imamo govore da je OBA pod direktnim uticajem turske obaveštajne službe i to se vidi", kategoričan je Dodik.

On je ponovio da je OBA neprijateljska organizacija i da čini sve da podrije politički sistem, procese i osnove Republike Srpske.

"To čini na bazi ratnog plana muslimanske obaveštaje agencije AID, koja nikada nije prestala suštinski da postoji, koja se proširila i deluje po ambasadama i jača je od OBA. I u kojoj, nažalost, Srbi koji se tamo nalaze više služe za pokriće, nego za stvarno delovanje. Izetbegović isključivo to brani. To je njemu potrebno isključivo za obračune, kako on misli da treba da se obračunaju sa nama u Republici Srpskoj", naveo je predsednik Srpske.

Dok na sve načine pokušava da Milorada Dodika dovede pred Sud BiH, Bakir Izetbegović olako prelazi preko izjave zamenika turskog premijera Numana Kurtulmusa, koji je na komemoraciji u Potočarima javno svojatao BiH. Očigledno, Izetebegoviću prijaju izjave o BiH kao delu Turske, koje kontinuirano šalju turski zvaničnici.

(Kurir.rs/RTRS)

Foto: RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track