SARAJEVO KASKA ZA REGIONOM: BiH kasni s popunjavanjem upitnika EK
Foto: Fonet/AP

NE ŽURI IM SE

SARAJEVO KASKA ZA REGIONOM: BiH kasni s popunjavanjem upitnika EK

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina će po svemu sudeći postaviti još jedan neslavni rekord u regonu u procesu evropskih integracija jer će upitnik Evropske komisije, neophodan za razmatranje odobravanja statusa kandidata za članstvo u Uniji, verovatno popunjavati celu godinu.

Evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han upitnik koji sadržava nešto više od 3.200 pitanja doneo je u Sarajevo krajem 2016. godine a još nema naznaka kada bi odgovori mogli biti vraćeni u Brisel, iako su vlasti u BiH same sebi zadale rok od šest meseci da obave taj zadatak kako bi u 2017. eventualno dobili kandidatski status.

"Tačno je, rokovi su probijeni, ali očekujem da ćemo u kasnu jesen imati sve odgovore", kazao je Nikola Lovrinović, predsedavajući zajedničke komisije dva doma parlamenta BiH za evropske integracije kako ga citiraju banjalučke "Nezavisne novine".

Niti za jednu državu regije s ambicijama za članstvo u EU to nije bio takav problem kao za BiH. Najbrže je upitnik popunila Srbija, kojoj je za to trebalo 45 radnih dana, Hrvatska je taj zadatak obavila za tri meseca dok je Crnoj Gori, Albaniji i Makedoniji trebalo po četiri meseca.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto: Fonet/AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURUR VESTI UŽIVO: Potvrđeno pisanje Kurira o reketu naprednjaka!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track