ČEKA SE PRAVDA: Počelo suđenje Haliloviću i Veseli, odgovornima za monstruozno ubistvo 12-godišnjeg srpskog dečaka
Foto: Youtube/Printscreen

Jezivi ratni zločin

ČEKA SE PRAVDA: Počelo suđenje Haliloviću i Veseli, odgovornima za monstruozno ubistvo 12-godišnjeg srpskog dečaka

Bosna i Hercegovina -

Na suđenju za ratni zločin počinjen 1992. godine na području Zvornika, svedok Državnog tužilaštva kazao je da je na području Novog Sela viđao maloletnog dečaka srpske nacionalnosti među vojnicima Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

Đevad Hodić je izjavio da je čuo više priča o tragičnoj sudbini dečaka, ali da njegovo ubistvo nije video.

“Viđao sam ga sa svojim saborcima nekoliko puta. Jedne prilike video sam ga u kući, bio je go do pasa. Na desnom ramenu imao je jednu ogrebotinu i masnicu. Kasnije sam čuo da ga je ubila Elfeta. Pričale su se razne priče o načinu ubistva, ali ne znam ništa o tome”, rekao je svedok Hodić.

On je naglasio da je u tadašnjoj grupi vojnika na području Novog Sela i Kamenice (opština Zvornik) bilo više žena, njih četiri ili pet, te da su nosile maskirne uniforme.

Elfeta Veseli i ubijeni dečak Slobodan Stojanović

Na pitanje Mirne Delalić, advokata drugooptužene Elfete Veseli, da li je svedoku ikada od Tužilaštva ponuđeno da putem slika identifikuje optuženu, Hodić je odgovorio da nije.

Pre saslušanja prvog svedoka tužilac Miroslav Janjić pročitao je optužnicu koja Halilovića i Veseli tereti da su za vreme rata i oružanog sukoba između Vojske Republike Srpske (VRS) i ABiH počinili ratni zločin nad maloletnom žrtvom srpske nacionalnosti.

“Halilović je, kao komandant diverzantskog voda združenih jedinica Liplje-Kamenica, u zaseoku Bajrići posmatrao svirepo ubistvo 12-godišnjeg dečaka srpske nacionalnosti Slobodana Stojanovića. Njega je zaklala Elfeta Veseli, a Halilović to, kao odgovorno lice, nije sprečio”, kazao je tužilac Janjić.

Advokat Lejla Čović, koja zastupa prvooptuženog Halilovića, rekla je da su kontradiktorni dokazi Tužilaštva naspram izjava svjedoka te da će Odbrana dokazati da ubistvo nije izvršeno na način opisan u optužnici.

U predmetu će svedočiti i jedan zaštićeni svedok, čiji je iskaz, ranije dat Tužilaštvu BiH, potpuno suprotan nalazu obdukcije, smatra Odbrana.

Tužilaštvo je najavilo saslušanje 25 svedoka, kao i jednog veštaka medicinske struke. Nastavak suđenja zakazan je za 31. august.

(Kurir.rs/detektor.ba)

(Foto: YT Printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kokeza se obogatio na grbači naroda, od aerodroma dobio 32,5 miliona!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track