OPOZICIJA U RS BLOKIRAĆE PARLAMENT: Koristićemo sve raspoloživo da to uradimo
Foto: Narodna skupština Republike Srpske

pretnje

OPOZICIJA U RS BLOKIRAĆE PARLAMENT: Koristićemo sve raspoloživo da to uradimo

Bosna i Hercegovina -

Opozicija u Republici Srpskoj najavila je danas da će i po cenu vanrednih parlamentarnih izbora, sprečiti vladajuću većinu da krši zakone. "Ili će se vlast vratiti u okvire Ustava i zakona, ili neka računaju da skupštinskog zasedanja više neće biti. Koristićemo sve raspoloživo da to onemogućimo", kazao je u pauzi skupštinskog zasedanja poslanik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić.

On je rekao da vlast RS sprečava objavljivanje zakona i odluka u Službenom glasniku RS, poput odluke parlamenta iz 2015. godine da se održi referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH, a vladajuća većina je s dnevnog reda današnjeg zasedanja skinula tačke koje se odnose na izveštaj Glavne revizije o stanju u budžetu RS.

Poslanik opozicione Partije demokratskog progrsa (PDP) Branislav Borenović ocenio je da su predstavnici vlasti u "paničnom strahu od istine", i da izbegavaju da raspravljaju o ekonomskom stanju i drugim životnim pitanjima. On je pozvao Vladu RS da, zbog lošeg ekonomskog i socijalnog stanja, podnese ostavku.

Vukota Govedarica, poslanik Srpske demokratske stranke (SDS), vodeće opozicione stranke u RS, ocenio je da se u Narodnoj skupštini moraju poštovati zakon i poslovnik, jer bez toga je na sceni "lakrdija". "Nećemo dozvoliti političko nasilje. Mora da se poštuje zakon. Ko to ima pravo da skine izveštaj glavnog revizora, koji je, iako u ostavci, ostao pri tom izveštaju?", kazao je Govedarica.

Premijerka RS Željka Cvijanović je opoziciji odgovorila da su oni ti koji od parlamenta prave "lakdriju", dok "Vlada poštuje Skupštinu, a u okviru nje i parlamentarnu većinu". Premijerka je istakla da Vlada neće odgovarati na interpelacije opozicije, mada po Poslovniku ima obavezu da odgovori na pitanja koja joj je postavila grupa poslanika, navodeći da Narodna skupština RS odlučuje hoće li se o njima raspravljati.

Odbacila je ocenu da je situacija u RS "katastrofalna", optuživši stranke Saveza za promene, koje su vlast na nivou BiH, da na državnom nivou opstruišu RS i rade protiv njenih interesa. Žestoka rasprava izmedju opozicije i premijerke počela je pošto je skupštinski Odbor za finansije zatražio skidanje s dnevnog reda Konsolidovanog izvještaja o izvršenju budžeta RS za 2016. godine, koji je uradila Glavna služba za reviziju RS.

Predstavnici vladajuće većine tvrde da je za takvu odluku Odbora glasala većina članova i da opozicionari nisu došli na sednicu, i to bez obrazloženja. Iz opozicije tvrde da je o revizorskom izveštaju, u kojem je iskazano 130 miliona konvertibilnih maraka veći deficit od onog što tvrdi Vlada RS, trebalo da se izjasni i skupštinski Odbor za reviziju, te da Odbor za finansije nije nadležan.

Glavni revizor RS Duško Šnjegota podneo je ostavku na tu funkciju pošto je to od njega zatražio predsednik RS Milorad Dodik, obrazlažući ostavku "ličnim, moralnim i profesionalnim potezom". Pošto je Čavić u skupštinskoj sali ponovio da "više neće biti skupštinskog zasedanja", jer vlast ne poštuje zakone niti Poslovnik o radu, potpredsednik Skupštine Nenad Stevandić je proglasio pauzu.

(Kurir.rs/Beta)

Foto Narodna skupština Republike Srpske

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track