Najnovije vesti

DODIK: Sanjam o nezavisnosti Republike Srpske i nadam se da ću taj san dosanjati
Foto: Zorana Jevtić

ZALAŽE SE ZA ODBACIVANJE SUDA BIH NA REFERENDUMU

DODIK: Sanjam o nezavisnosti Republike Srpske i nadam se da ću taj san dosanjati

Bosna i Hercegovina

"San o nezavisnosti Republike Srpske sanjam i nadam se da ću ga dosanjati. Živim za nju i njen sam čovek. Neću dopustiti nikome da je gazi. Uvek ću da budem prvi u njenoj odbrani i od toga ne bežim kao pojedinac", kaže predsednik Srpske Milorad Dodik.

Dodik ističe da je krajnje neprihvatljivo oslobađanje Nasera Orića i da to vređa dostojanstvo ne samo poginulih nego i živih Srba na ovom području.

"To nas vraća u stara vremena, potvrđujući izreku - `Kadija te tuži, kadija ti sudi`", kaže Dodik.

On je ocenio da je Orić oslobođen i zato da bi se održao mit o Srebrenici i stradanju Bošnjaka, ukazujući da, istovremeno, niko nije odgovarao za ubistvo 3.500 Srba na tom području.

Predsednik Srpske navodi da od odgovornih u Srpskoj narod traži reagovanje. Rešenje je, kaže, da se odbaci Sud i Tužilaštvo BiH na referendumu.

"Opozicija u Srpskoj je izvrtala ruglu tu moju ideju o referendumu, a sada ih pitam za jedan argument da to ne uradimo. Ako nas opozicija podrži idemo na referendum. Јedinstvom iz Srpske možemo to uraditi", poručuje Dodik.

foto: Reuters

On smatra da, posle referenduma u Kataloniji, više ništa u Evropi neće biti isto. "Čuli smo Evropu koja kaže da je to unutrašnje pitanje Španije, a kada to pitanje potegne Republika Srpska - onda je to pitanje Evrope. To su dupli aršini", rekao je Dodik.

On je poručio da se ne želi odreći dobre saradnje sa Rusima kako god na Zapadu mislili i istakao da njemu Rusija nikada nije tražila da uradi nešto za nju ili u njeno ime, ali da su ga veoma uvažili kada je tražio da Rusija nešto uradi za Srpsku.

"Nisam ni ruski, ni čovek Zapada. Јa sam čovek Srpske i borim se za njene interese. Mada, priznajem da nisam imao uspehe sa Zapadom, kao što ih nije imao nijedan Srbin", rekao je Dodik.

Kurir.rs/RTRS Foto: Zorana Jevtić

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...