AMERIČKI INSTITUT: BIH je propala država u centru Evrope
Foto: Profimedia

NA TOM PODRUČJU SE ODVIJA OPASNA KRIZA

AMERIČKI INSTITUT: BIH je propala država u centru Evrope

Bosna i Hercegovina -

Američki institut za stabilizaciju i tranziciju (IST) objavio je opširnu analizu o stanju u Bosni i Hercegovini, navodeći da je BiH "propala država u srcu Evrope" i da se u središtu Evrope odvija velika i opasna kriza.

"Dok se čitav svet fokusirao na sukobe na Bliskom istoku, u središtu Evrope odvija se opasna kriza. Bosna i Hercegovina koja je nekada služila kao uzorno dete međunarodne intervencije, danas predstavlja neuspelu državu", navodi se na početku izveštaja.

Dalje se navodi da je zemlja u konstantnoj krizi, da propada i u stalnim je političkim previranjima već više od decenije. U izveštaju se dodaje da mnogi faktori doprinose tome da budućnost BiH izgleda mračno.

Usled političke i ekonomske nefunkcionalnosti, bezbednosne pretnje od islamskog terorizma i manjka evropskog i američkog interesa, budućnost ove zemlje izgleda mračno. Zajedno ovi faktori doprinose krizi koja preti da preraste u krvave sukobe kao 90-ih, navodi se u izveštaju Američkog instituta.

Navodi se i to da Dejtonski mirovni sporazum nije u stanju da reši aktuelne probleme u BiH uprkos uspehu 1995. godine kada je prekinuo krvave sukobe.

"Samo obnovljen diplomatski pristup predvođen SAD može da zameni zastareli Dejton i da zaustavi političko rasparčavanje zemlje, ali i regiona", podvučeno je u izveštaju. Kompletan izveštaj Američkog instituta za stabilizaciju i tranziciju može se pročitati na ovom linku.

Kurir.rs/Avaz.ba Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić (Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Kuma dala alibi Zoranu Marjanoviću!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track