U BiH  ZABRINUTI PONAŠANJEM SUSEDA: Trkom u naoružanju Srbija i Hrvatska krše Dejtonski sporazum!
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

činjenice

U BiH ZABRINUTI PONAŠANJEM SUSEDA: Trkom u naoružanju Srbija i Hrvatska krše Dejtonski sporazum!

Bosna i Hercegovina -

Ravnoteža u naoružanju u državama-potpisnicama Dejtonskog sporazuma nije narušena niti je bilo koja od njih premašila limite koji su tim dokumentom postavljeni, izjavio je u utorak u Sarajevu zamenik ministarke odbrane BiH Boris Jerinić odgovarajući na pitanja poslanika na zajedničkoj sednici dva doma državnog parlamenta.

Poslanik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Denis Bećirović je na sednici, posvećenoj isključivo pitanjima Veću ministara, ustvrdio kako je u toku "Intenzivno naoružavanje susednih država i očevidno kršenje Aneksa I Dekstonskog sporazuma".

Njegova je teza kako je narušena regionalna ravnoteža u naoružanju i da "imamo trku u naoružanju". "BiH ne sme nemo posmatrati to što se njeni susedi naoružavaju do zuba, dok se oružane snage BiH slabe", kazao je Bećirović.

Zamenik ministra Jerinić je rekao kako je članak IV Aneksa I B Dejtonskog sporazuma odnosno sporazum o subregionalnoj kontroli naoružanja, potpisan 1996. godine, propisao gornje limite u pet kategorija oružja i ni jedan od njih još nije dosegnut ni u jednoj državi-potpisnici.

Regionalni limiti za oružje za Hrvatsku, BiH, Srbiju i Crnu Goru propisani su za tenkove, artiljeriju većih kalibara, oklopna vozila, borbene avione i jurišne helikoptera.

"Kada se sve analizira kroz provere i razmene informacija možemo da kažemo kazati da nije došlo do kršenja sporazuma jer ni jedna država-potpisnica nije dostigla 100 odsto predviđenih kvota u ovim kategorijama", kazao je Jerinić.

Ilustrirovao je to podatkom po kome BiH ima 79 odsto od dopuštenog broja tenkova, Hrvatska 57, a Srbija 49 odsto, dok ih Crna Gora nema uopšte.

Topovi u posedu oružanih snaga BiH su na 91 odsto propisane kvote, Hrvatska ih ima 92 odsto, a Srbija 64 odsto, podaci su što ih je iznio Jerinić.

Hrvatska u borbenom vazduhoplovstvu svoju kvotu sada ispunjava sa manje od 20 odsto, dok je Srbija na nivou od 35 odsto dozvoljenog broja aviona.

Jerinić je rekao kako je utisak o trci u naoružanju u regionu zapravo proizvod činjenice da Hrvatska i Srbija ulažu u modernizaciju svojih oružanih snaga, što je ocenio kao suvereno pravo tih država.

Kurir.rs/Net.hr

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Kuma dala alibi Zoranu Marjanoviću!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track