ZEMLJA KOJA UVEK DRHTI: Tlo u Hercegovini nikad ne miruje, a to nije slučajno
Foto: Printscreen/ emsc-csem.org, Foto: emsc-csem.org

ZEMLJOTRESI NISU IZNENAĐENJE

ZEMLJA KOJA UVEK DRHTI: Tlo u Hercegovini nikad ne miruje, a to nije slučajno

Bosna i Hercegovina -

U noći sa srede na četvrtak retki su u Hercegovini spavali, tako da im je noć s četvrtka na petak dobro došla da nadoknade izgubljeni san. Razlog za to je niz zemljotresa koji su pogodili ovo područje. Retki se sećaju kada su ovo područje pogodila tri potresa u nizu, jača od 4 stepena po Rihteru.

Počelo je potresom od 4,2 stepena u 46 minuta posle ponoći, zatim najjačim od 4,7 u 50 minusta posle ponoći, a nakon osam minuta tresao je 4,1 stepen po Rihteru. Zatim je usledio niz manjih potresa. Na Blidinju je bilo najdramatičnije.

Ljudi koji žive u Parku prirode Blidinje bili su tokom “potresne” oktobarske noći bez struje od trenutka kada je desio prvi zemljotres. Prema informacijama s terena na pojedinim vikendicama nastale su manje štete, bilo je blažih pukotina na onima slabije građe, a vidljivije štete doživeli su stariji objekti. Ipak, ne u značajnoj meri da bi se proglasilo neko vanredno stanje. Za razliku od susednih država gde su ovakvi potresi stvarali ogromne štete, u Hercegovini se, na sreću, to nije dogodilo. Razlog je kvalitetna gradnje, tvrde bolje upućeni u stanje.

Profesor Zoran Zadro naglašava da ovakvi potresi za Hercegovinu nisu nikakvo iznenađenje.

"Zemljotresi nisu nikakva novost za našu regiju koja je inače seizmički aktivno i dosta trusno područje. Pogotovo su seizmički aktivne Dalmacija i Hercegovina gde su, ako gledamo po procenama, rizici od jakih potresa dosta veliki. Prema seizmološkim kartama, potresi do 6 ili 7 stepeni po Rihteru mogući su u spomenutom području. Krivac što smo aktivni po pitanju potresa jest to što se nalazimo na graničnom području evroazijske i afričke tektonske ploče i upravo se na tim graničnim područjima događaju ili slabiji ili jači potresi," priča Zadro. Ističe kako zemlja u Hercegovini nikad ne miruje potpuno.

"Ovde zemlja uvek “drhti” ili titra, samo što mi jako slabe potrese i ne osetimo, ali itekako osetimo ove jače koji su su nas tokom noći sa srede na četvrtak zatresli. U svemu ovome dobra je okolnost što nas povremeno pogode ovakvi potresi koji jesu jači, ali opet ne donose ogromne štete i ljudske žrtve jer se seizmička energija, koja se nakuplja na graničnim zonama tektonskih ploča, tako oslobađa i mali je rizik od jakog potresa nakon serije manjih. Problem bi bio kad ne bi bilo ovako slabije izraženih potresa jer energija bi se nakupljala i kada bi se naglo oslobodila, imali bismo rizik od jačeg potresa s kojim bi sigurno bilo štete i ljudskih žrtava. Potresi su naša svakodnevnica i ovo su podneblje već pogađali jači potresi, oni se ne mogu prognozirati kao vreme. Ali može se proceniti kakav je rizik da određeno područje pogodi jači potres, a mi jesmo pod tim rizikom i na takvom području, nažalost", zaključio je za Večernjak Zadro.

Kurir.rs/ vecernji.ba

Foto: Printscreen/ emsc-csem.org

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track