Najnovije vesti

REPUBLIKA SRPSKA PODNELA IZVEŠTAJ UN: SDA pretvara BIH u utočište džihadista
Foto: Profimedia

SVE VEĆA ZABRINUTOST

REPUBLIKA SRPSKA PODNELA IZVEŠTAJ UN: SDA pretvara BIH u utočište džihadista

Bosna i Hercegovina
15:12h

Vlada Republike Srpske je, uoči debate o BiH, Savetu Bezbednosti Ujedinjenih nacija uputila izveštaj u kome upozorava na subverziju dejtonskog sistema, potrebu za reformama u pravosudnom sistemu BiH, nelegalnom pokušaju otimanja imovine Republike Srpske, ali i sve većoj pretnji od islamskog ekstremizma, na koju upozorava i veliki broj evropskih lidera.

Kako se navodi, u izveštaju se podseća na sve veću zabrinutost zbog sve ozbiljnijih pretnji koju predstavljaju džihadisti u BiH.

"Bojazan zbog pretvaranja BiH u utočište terorista sve su prisutnije među evropskim zvaničnicima i novinarima. Stranka demokratske akcije (SDA) je pomogla da se BiH pretvori u sigurno utočište džihadista, koji prete BiH, Evropi i ostatku sveta. Dosledno svojoj islamističkoj ideologiji, SDA je tokom rata pozvala mudžahedine u BiH i nastavila da održava tesne veze sa radikalnim islamistima", piše u Izveštaju.

foto: EPA/JACK TAYLOR

Vlada RS je navela u izveštaju da ostaje opredeljena za BiH sa dejtonskim uređenjem, ali ističe da se, nakon stupanja na snagu Dejtonskog sporazuma, "krajnje decentralizovana politička struktura BiH, definisana Ustavom BiH, našla na udaru SDA i drugih bošnjackih političkih stranaka i njihovih pristalica u međunarodnoj zajednici".

"Postepeno i protivpravno zamenjivali su dejtonsku strukturu disfunkcionalnom decentralizovanom državom", navedeno je u Izveštaju.

Kako piše, visoki predstavnik je godinama pribegavao nezakonitim odlukama i prisili, sprovodeći plan SDA i drugih bošnjackih političkih stranaka da se vlast centralizuje.

"Kako su poslednjih godina tzv. bonska ovlašćenja visokog predstavnika bivala diskreditovana i korišćena u sve manjoj meri, SDA je počela da koristi svoju dominaciju u institucijama BiH - koje su često formirane protivpravno, odlukama i prisilom, da dodatno uruše autonomiju dva entiteta koja je garantovana Dejtonskim sporazumom", naglašeno je u dokumentu.

Navodi se i da Ustavni sud BiH mora biti reformisan, tako da strana sudijska mesta budu ukinuta ukoliko BiH želi da vrati vladavinu prava i spreči dalje protivpravno podrivanje Dejtonskog sporazuma.

"Legitimitet Ustavnog suda podriva prisustvo stranih sudija, odsustvo nezavisnosti suda i savezništvo stranih i bošnjackih sudija koji deluju kao politički instrumenti visokog predstavnika i SDA", navodi se u dokumentu. Ističe se i da su institucije pravosuđa na nivou BiH, još jedan politički instrument koji se koristi za podrivanje Dejtona, i kao takve uzrok nestabilnosti.

foto: Profimedia

"Sud BiH i Tužilaštvo BiH su dve institucije na nivou BiH koje SDA koristi za ostvarenje svog politickog programa. Tužilaštvo BiH već dugo donosi odluke o istragama i procesuiranju ne na osnovu pravde, nego politike", piše u dokumentu.

U delu Izveštaja koji se odnosi na evropske integracije i reformske procese navedeno je da nivo BiH opstruiše sprovodenje Reformske agende.

"Republika Srpska nastavila je da dokazuje svoju opredeljenost za evropske integracije BiH ispunjavanjem svih svojih obaveza iz Reformske agende.

Nažalost, institucije na nivou BiH nisu ispunile svoje obaveze", piše u dokumentu.

U izveštaju se od međunarodne zajednice traži da poštuje Dejtonski sporazum i suverenitet BiH, između ostalog, i zatvaranjem Kancelarije visokog predstavnika čije je postojanje nespojivo sa suverenitetom BiH i njenim članstvom u Evropskoj uniji.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo zbog čega je pijani vozač jutros gazio ljude u Beogradu

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...