(VIDEO) DODIK U SKUPŠTINI SRPSKE: Republika Srpska ima pravo da odlučuje i od toga ne sme da odustane!
Foto: RTRS

PRAVO NA REFERENDUM

(VIDEO) DODIK U SKUPŠTINI SRPSKE: Republika Srpska ima pravo da odlučuje i od toga ne sme da odustane!

Bosna i Hercegovina -

Država Republika Srpska ima pravo da odlučuje o svojim stvarima i da niko drugi nema pravo da odlučuje umesto nje, izjavio je predsednik RS Milorad Dodik obraćajući se poslanicima Narodne skupštine Srpske, koji su usvojili dnevni red posebne sednice na kojoj će se izjašnjavati o Predlogu odluke o stavljanju van snage Odluke o sprovođenju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH.

Republika Srpska ima svoja prava predviđena Ustavom i narod ne sme da odustane od toga da ima pravo da se izjasni na referendumu, poručio je Dodik.

Predsednik Srpske je istakao da će odluka o stavljanju van snage Odluke o sprovođenju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH biti povučena, jer opozicija ovaj referendum nije prihvatila. Dodik je istakao da je vlast smatrala da će opozicija imati drugačiju politiku na nivou BiH, gde je vlast, a ne politiku baziranu na izdaji i pravljenju štete za Srpsku. On je objasnio da zato nije ni bila objavljena ova odluka o referendumu, jer je vlast čekala konsenzus sa opozicijom.

"Povući ćemo ovu odluku i čekaćemo neko novo vreme za nju", rekao je Dodik na posebnoj sednici Narodne skupštine, koju direktno prenosi RTRS. On je pozvavo opoziciju da sa zajedno s vlastima kreira novu odluku koja bi se odnosila na održavanje referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH i istakao da je važan konsenzus o ovom pitanju, jer je opozicija u Srpskoj vlast na nivou BiH.

"Referendum je sveto pravo Republike Srpske i referendum će se održati za svako pitanje koje je bitno za Srpsku i građane", dodao je Dodik. Ocenio je da je davno shvatio da Sud i Tužilaštvo BiH, koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH, predstavljaju mesto kreiranja novog političkog sistema u BiH koji će zajedno sa Ustavnim sudom BiH, ukoliko se od Republike Srpske ne ospori ili na drugi način onemogući, kroz politički progon i institucionalnu zloupotrebu dovesti do značajnog urušavanja snage institucija Srpske.

Dodik je naveo da je ponosan na "Republiku u kojoj niko zbog političkog stava nije bio predmet progona, iako ima onih koji misle da treba postati vlast da bi se obračunalo sa političkim neistomišljenicima, što se moglo videti 2014. godine kada je formirana vlast na nivou BiH, te kako se zloupotrebljavaju neustavno formirane institucije u BiH".

Podsetio da je najviše prenošenja nadležnosti bilo u periodu kada je sadašnja opozicija bila vlast u Srpskoj, te da su se političke greške dešavale jer se međunarodna zajednica pokazala kao lažan partner, kreiravši sve u BiH na štetu Srpske. Predsednik je istakao da je ovaj referendum predlagan u dva navrata i da će biti predložen opet, ali da je potreban konsenzus vlasti i opozicije, posebno kada je reč o važnim državnim i nacionalnim temama.

Dodik je poručio parlamentu Srpske da treba da se napravi konsenzus i izglasa odluka o održavanju referenduma o radu Suda i Tužilištva BiH, ali da prethodno treba suspendovati ranije skupštinske odluke o tome. Kazao je da ne može da dozvoli da se izglasa referendum, a da predstavici stranaka iz Srpske, koje su vlast na nivou BiH, to ne ispoštuju.

"Narodna skupština Srpske mora da radi i donosi odluke i niko neće moći da blokira njen rad", rekao je Dodik i istakao da narod ne sme da odustane od referenduma. Nesumnjivo je, ukazao je, da je pitanje o Sudu i Tužilaštvu BiH bitno za nas i ovaj narod, ali potreban je konsenzus svih nas.

"I vlasti i opozicije. Razlog što će se ovo odluka povući jeste što opozicija malim političkim dobitima ne želi da prihvati referendum, a ja sam spreman za bilo koji referendum koji predloži opozicija, pa i o meni samome", istakao je Dodik. Srpska je pokazala da postoji kontinuitet političke borbe koji će biti nastavljen činjenicom da će ova odluka biti povučena na određeno vreme dok se opozicija i vlast ne okupe oko te plemenite ideje.

Spreman je, zaključio je, da stane ispred svih da bi bio sproveden referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH, ali da je potreban konsenzus jer borba za narodne interese to podrazumeva.

Narodna skupština Srpske je 15. jula 2015. godine donela odluku o raspisivanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH.

Kurir.rs/RTRS

Foto: RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track