SRBI BLOKIRALI RAD PARLAMENTA BIH: Bojkot zbog izjava Bakira Izetbegovića

Kriza

SRBI BLOKIRALI RAD PARLAMENTA BIH: Bojkot zbog izjava Bakira Izetbegovića

Bosna i Hercegovina -

Poslanici stranaka iz Republike Srpske, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpske demokratske stranke (SDS), danas nisu došli na sednicu Predstavničkog doma parlamenta BiH, zbog čega je skupštinsko zasedanje odloženo.

"U ovom trenutku imamo kvorum za rad, ali ne i za odlučivanje, te odlažemo sednicu do daljnjeg", izjavila je predsedavajuća tog doma Borjana Krišto (HDZ BiH).

Ona je kazala da su parlament o nedolasku na sednicu obavestili samo poslanici SDS-a.

Zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Mladen Bosić (SDS) rekao je da sednica parlamenta neće biti održana, jer u trenutnim političkim uslovima ne postoji ambijent za normalan rad.

Do zaoštravanja političke situacije u BiH došlo je posle izjave bošnjačkog člana Predsedništvu BiH Bakira Izetbegovića u vezi sa priznanjem Kosova, što je izazvalo oštre reakcije u Beogradu, ali i srpskih političara u BiH.

Srpski član u Predsedništvu BiH Mladen Ivanić danas je sazvao sastanak u Banjaluci, na koji su pozvani poslanici u parlamentu BiH i ministri iz Saveza za promene (SDS-PDP-NDP).

Zamenik predsedavajuće Šefik Džaferović naveo je da se rad Parlamentarne skupštine dovodi u pitanje.

"Nije mi drago što se ovo dešava. Rad Parlamentarne skupštine se dovodi u pitanje. Izetbegović nije dao takvu izjavu, da bi se ovo dešavalo. Neko pokušava da poremeti odnose iH i Srbije. Ne smemo biti talac bilo čega, mi poštujemo Dejtonski mirovni sporazum, ovim se on krši. Svako ko to radi mora biti svestan da mogu biti posledice", naveo je Džaferović.

Kurir.rs/Beta

Foto: Youtube screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track