POSLE  50 GODINA JOŠ ČEKAJU ODŠTETU: Njihovo blago je progutalo Bilećko jezero, naknade, i pored dogovora, nema
Foto: Vikipedija

nepravda

POSLE 50 GODINA JOŠ ČEKAJU ODŠTETU: Njihovo blago je progutalo Bilećko jezero, naknade, i pored dogovora, nema

Bosna i Hercegovina -

Ova godina protiče u obeležavanju 50 godina Bilećkog jezera, nastalog na izvoru reke Trebišnjice, najveće ponornice na svetu. Poslednji stanovnici Zavođa iseljeni su već 1966 godine.

Dakle, pre 50 godina bilećka opština ostala je bez najljepšeg, najplodnijeg i kulturološki najbogatijeg dela svoje teritorije. Ali ne samo bilećka opština već i deo teritorije Crne Gore njen pogranični deo što je bio razlog da se iz crnogorskog pojasa iseli oko 60 domaćinstava u Nikšić, Podgoricu, Bar, Herceg Novi, Trebinje i Beograd.

Mada je ovaj pogranični deo Crne Gore potopljen 1965. godine Mirušani ne mogu da se pomire sa činjenicom da im je bogastvo ostalo na dnu jezera. Imanja, kuće, crkve, stari most, mlinovi, ali i mnoga neistražena arheološka nalazišta koja su mogla da pomognu naučnicima da zavire u daleku prošlost ovog kraja.

Pre nekoliko godina dogovoreno je da će Crna Gora i Bih isplatiti naknade meštanima čija su imanja završila na dnu Bilećkog jezera, što je regulisano međudržavnim sporazumom, ali od toga još uvek nema ništa.

Iako imaju sve papire koji potvrđuju vlasništvo nad imovinom koju je progutalo jezero iz sela crnogorske Miruše ima 56 oštećenih, a radi se o Kecojevićima, Aleksićima, Šekarićima i Jaramazima koji još potražuju naknadu za potopljena imanja.

Kurir.rs/slobodnahercegovina.com

Foto: Vikipedija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Sveto Vilotić na groblju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track