ZAGAĐENJE OPASNO PO ŽIVOT: U Sarajevu i Tuzli od jutros ne može da se diše!
Foto: RTRS, Foto: RTRS

NAJGORE U EVROPI

ZAGAĐENJE OPASNO PO ŽIVOT: U Sarajevu i Tuzli od jutros ne može da se diše!

Bosna i Hercegovina -

Veliko zagađanje vazduha zabeleženo je jutros u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine.

Prema merenjima Svetskog tima za kontrolu kvaliteta vazduha (AQICN), Sarajevo, Tuzla i Lukavac jutros su među najzagađenijim gradovima Evrope.

Dozvoljeni indeks zagađenosti vazduha iznosi 50, što znači da je vazduh relativno čist i ne šteti zdravlju građana. Međutim, indeks kvaliteta vazduha na području Ilidže jutros iznosi 167, a prema centru grada zagađenje je manje, ali i dalje iznad dozvoljenog. Indeks kvaliteta vazduha na Otoci iznosi 59, a u centru grada 63.

Opasno zagađenje jutros je zabeleženo i u Tuzli, gde indeks kvaliteta vazduha iznosi 214. Najzagađeniji vazduh je u Lukavcu s indeksom kvaliteta od 223. Indeks kvaliteta vazduha u Zenici jutros iznosi 88, dok u ostalim gradovima BiH ne prelazi dozvoljene vrednosti.

Kako navode iz AQICN, boravak na otvorenom pod uslovima s indeksom zagađenja iznad 100 je veoma opasan za zdravlje. Građani mogu da osete zdravstvene probleme nekoliko sati ili nekoliko dana posle izlaganja zagađenom vazduhu.

Pored zagađenja, kretanje građana jutros otežava i gusta magla koja je prekrila centralna i istočna područja BiH. Iz hidrometeoroloških zavoda Federacije BiH i RS najavljuju kako će se magla zadržati narednih nekoliko dana. Podsećamo, početkom decembra u Sarajevu je izmeren najzagađeniji vazduh u Evropi. Indeks kvaliteta vazduha u sarajevskom naselju Ilidža tada je iznosio čak 369. Podaci AQICN pokazuju kako se trend zagađenja vazduha u BiH nastavlja i ove godine. Proteklih godina gradovi BiH uvek su bili na vrhu liste najzagađenijih gradova Evrope.

Kurir.rs/ Klix.ba

Foto: RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track