MATEMATIČKI GENIJE ODLUČIO DA OSTANE U BIH: Odbio posao u Londonu, a sada je objasnio zašto se odlučio da radi u svojoj zemlji
Foto: Facebook

DOBITNIK BROJNIH MEDALJA

MATEMATIČKI GENIJE ODLUČIO DA OSTANE U BIH: Odbio posao u Londonu, a sada je objasnio zašto se odlučio da radi u svojoj zemlji

Bosna i Hercegovina -

Harun Hindija je bio među pet najboljih studenata koji su s prosekom 10 diplomirali na Univerzitetu u Sarajevu.

Dve godine kasnije ništa se značajno nije promenilo, osim što je Harun postao magistar, njegov prosek ocena je i dalje 10 i ponovo je među najboljim studentima.

On je i bivši matematički olimpijac BiH i dobitnik brojnih medalja. Danas je spoljni saradnik na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu i mentor olimpijcima, a njegova najveća želja je da nauku primeni u stvarnom životu i da to uradi u Bosni i Hercegovini.

Uprkos svemu, morao je da se prijavi na biro za zapošljavanje da bi ga na matičnom fakultetu zaposlili kao asistenta.

foto: Youtube/Printscreen

"Trenutno sam fokusiran na dve stvari. Prvo, želeo bih da uspem da nauku primenim u realnom životu. Drugo, uživam u prenošenju znanja mlađim generacijama i radu s njima. Predajem predmet Strukture podataka i algoritmi, a predajem i u Školi matematike Udruženja matematičara Kantona Sarajevo nadarenim učenicima. Na fakultetu žele da zaposle još asistenata, ali zbog krize to su u mogućnosti da urade samo ako je neko na birou, pa sam se ja pre manje od mesec dana prijavio na biro", kaže Harun.

Osim toga, u jednoj domaćoj kompaniji povremeno je angažovan na projektu optimizacije transporta.

"Kreiramo algoritam koji će transportnim firmama odrediti raspored usluživanja kupaca koji će zadovoljiti sve njihove uslove uz najmanji mogući trošak", navodi Hindija.

foto: Profimedia

Zbog uspeha na Prirodno-matematičkom fakultetu i na takmičenjima privukao je pažnju brojnih domaćih i stranih kompanija u IT industriji. Međutim, njegova želja je da znanjem doprinese razvoju svoje zemlje.

"Imao sam jednu ponudu iz Londona kada sam bio pri kraju studija. To je bio neki posao u kojem bi u BiH primenjivao matematiku radeći za velike finansijske institucije. Smatram da nešto s primenom kompjuterske nauke i matematike mogu da radim i u BiH. Voleo bih da kompjutersku nauku i matematiku primenjujem u realnom svetu, a na našim prostorima to još uvek nije na dovoljnom nivou", dodaje Harun.

foto: AP

Smatra da je nedostatak zanimljivog posla najveći razlog zbog kojeg talentovani mladi odlaze iz BiH jer im je, osim profita, važno da rade nešto interesantno, poput primene nauke u industriji.

Ljubiteljima matematike poručuje da će im ova nauka postajati zanimljivija što više o njoj budu učili, ali da budu oprezni jer je predavači, nastavnici ili profesori neretko pogrešno interpretiraju. Takođe, ističe da je razumevanje važnije od dobre ocene.

"Smatram da prosek ocena na fakultetu nije toliko važan jer često ne odražava naučeno znanje. Mnogo je važnije pokupiti znanje koje kasnije možemo da iskoristimo, a to je najlakše uraditi ako zavolite ono što učite. Primetio sam da studenti koji samo uče za ocenu na kraju često potroše više vremena nego oni koji žele da razumeju i nauče", zaključuje ovaj mladi matematičar.

Kurir.rs/Klix.ba Foto: Facebook

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) NAJORIGINALNIJI MATEMATIČKI ODGOVOR!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track