Najnovije vesti

OKRIVLJENI NA PRODUŽENOM POVOCU: Ukinut pritvor desetorici osumnjičenih za zločine nad Srbima u Konjicu
Foto: RTRS

Kontroverzna odluka

OKRIVLJENI NA PRODUŽENOM POVOCU: Ukinut pritvor desetorici osumnjičenih za zločine nad Srbima u Konjicu

Bosna i Hercegovina

Sud BiH ukinuo je pritvor i odredio mere zabrane desetorici osumnjičenih za zločine nad srpskim civilima na području Konjica 1992. i 1993. godine.

Pritvor je ukinut Esadu Ramiću, Šefiku Nikšiću, Adnanu Alikadiću, Mitku Pirkiću, Redži Baliću, Hamedu Lukomiru, Ismetu Hebiboviću, Almiru Padaloviću, Senadinu Ćibi i Aganu Ramiću.

 

Sud im je odredio zabranu sastajanja sa osumnjičenim i sa svedocima u ovom predmetu Tužilaštva, uključujući i približavanje na udaljenosti manjoj od 100 metara, saopšteno je iz Suda BiH.

 

Izrečene mere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti mera zabrane vršiće se svaka dva meseca.

 

U slučaju da osumnjičeni prekrše izrečene mere zabrane, može im se odrediti mera pritvora.

 

Tužilaštvo BiH danas je podiglo optužnicu protiv 14 osoba zbog zločina protiv čovečnosti nad srpskim civilima na području Konjica i okoline, među kojima su Ramić (51), Nikšić (72), Prikić (55), Balić (65), Lukomir (46), Habibović (61), Ćibo (50) i Ramić (55), svi iz Konjica.

 

Optužnica je podignuta i protiv Adnana Alikadića (55) iz Sarajeva i Almira Padalovića (49) iz Mostara koji se nalaze u pritvoru, Enesa Јahića (48) iz Konjica kojem su određene mere zabrane, te Safaudina Ćosića (43), Muhameda Cakića (49) i Seada Јusufbegovića (76) iz Konjica.

 

Oni se terete za ubistva više desetina civila srpske nacionalnosti, među kojima je bilo žena, dece i starijih lica, mučenja, zlostavljanja, pljačkanje i progon gotovo celokupnog civilnog srpskog stanovništva sa područja Konjica, Bradine i okoline.

Optužnica ih tereti za nečovečna postupanja, protivpravna zatvaranja većeg broja žrtava srpske nacionalnosti iz Konjica i okolnih sela Bradina, Cerići, Zukići, Brđani, Džepi, Zagorice, Hum, Blace, Nevizdraci, Donje Selo, Vrdolje, Živanja, Sitnik, Bjelovčina, Zabrđani, Bijela i drugih sela koja se na području opštine Konjic vezuju za navedena sela.

 

Mnogi civili su nezakonito zarobljeni i odvedeni u logore i zatvorske objekte na području Konjica, gde se mučenje i zlostavljanje žrtava nastavilo, a počinjeni zločini tokom 1992. i 1993. godine prouzrokovali su progon gotovo celokupne populacije srpske nacionalnosti sa ovog područja, od čega se tek mali broj vratio u mesta predratnog boravišta.

 

Oni su optuženi da su za vreme rata i oružanog sukoba u BiH u okviru širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na području Konjica i okoline u svojstvu komandanata i pripadnika struktura takozvane Armije BiH, Teritorijalne odbrane, HVO, MUP-a i paravojnih formacija, učestvovali u napadu i postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vreme rata.

 

Tužilaštvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem 167 svedoka, tri stručna veštaka i prilaganjem oko 780 materijalnih dokaza.

 

Kurir.rs/Rtrs

Foto: RTRS

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: EVO KO JE ČUVAO VIŠE OD 20 TONA OPASNOG OTPADA U OBRENOVCU?! Pogledajte i kako je otpad otkriven!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...