Najnovije vesti

STIŽE IH KAZNA? Sud BiH podigao optužnice protiv 11 lica za zločin nad Srbima u Čemernom kod Ilijaša
Foto: Printscreen RTRS

pravda

STIŽE IH KAZNA? Sud BiH podigao optužnice protiv 11 lica za zločin nad Srbima u Čemernom kod Ilijaša

Bosna i Hercegovina

Tužilac Posebnog odeljenja za ratne zločine BiH podigao je optužnicu protiv 11 osoba za ratni zločin nad žrtvama srpske nacionalnosti u Čemernom kod Ilijaša 1992. godine.

Optuženi se terete da su, za vreme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu zapovednika i pripadnika struktura Armije RBiH, Teritorijalne odbrane (TO) i aktivnog i rezervnog sastava MUP-a, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vreme rata.

 

U optužnici se navodi, da su optuženi, učestvovali u planiranju, dogovaranju, pripremi, organizovanju i izvršenju udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem da se stanovništvo srpske nacionalnosti u selo Čemerno u opštini Ilijaš, u potpunosti ukloni.

U optužnici se navodi, da je u sinhroniziranom napadu na selo, u junu 1992. godine, ubijeno najmanje 30 žrtava srpske nacionalnosti, oba pola i različite životne dobi, među kojima je bilo žena i maloletne dece, a neke od žrtava su mučene i ubijene na izuzetno svirep način, a njihova tela masakrirana.

 

Nakon napada, selo je u potpunosti uništeno a celokupno stanovništvo srpske nacionalnosti proterano sa navedenog područja, u koje se nitko od povratnika nije vratio ni posle završetka rata.

 

Tužilaštvo BiH u navedenom predmetu sprovelo je opsežnu i dugotrajnu istragu i prikupljanje dokaza, a navode optužnice dokazivat će pozivanjem oko 120 svedoka, među kojima i malobrojne preživele žrtve, kao i nekoliko zaštićenih svedoka, a uz optužnicu je priloženo oko 400 dokaznih materijala.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen RTRS

 

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

Evo kakvog je zločinca oslodio sud u BiH!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...